Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 25. kedd, Pál

Evangélikus óvoda épül Kelenföldön

Újbuda   |   2021, június 29 - 14:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hosszú hónapokig tartó tárgyalás után Újbuda Önkormányzatának képviselő-testülete egyhangúlag elfogadta az előterjesztést, hogy új óvoda épüljön Kelenföldön a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában. Az Albert utca 28–30. alatt a tervek szerint 112 gyermeket tudnak majd fogadni négy csoportszobában, leghamarabb 2023 őszén.

Gáncs Tamás, a Budapest–Kelenföldi Evangélikus Egyházközség igazgatólelkésze tavaly nyáron kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy régi álmuk egy evangélikus óvoda Újbudán. Az önkormányzat támogatta ezt a törekvést, hiszen a felekezeti sokszínűség az óvodai ellátásban is lényeges számára. A kerületben működő katolikus és református intézmények mellé csatlakozhat ezzel a harmadik történelmi keresztény egyház óvodája.
A helyszín kiválasztásában fontos szempont volt, hogy az új óvoda a kerületi igényeket is kiszolgálja, ebben az egyház kezdetektől fogva partner volt. A dél-kelenföldi és albertfalvai térségben zajló intenzív lakópark-építkezések miatt több gyermekintézményre lehet szükség. A férőhelyhiányt hivatott enyhíteni a River lakóparkban várhatóan 2024-re megvalósuló két önkormányzati óvodai csoportszoba, illetve az Evangélikus Egyház által remélhetőleg már 2023-ra felépítendő óvoda is. Az önkormányzat folyamatosan dolgozik azon, hogy a beépülő rozsdaövezeti zónában szintén megfelelő óvodai ellátáshoz férjenek hozzá az újbudai szülők.
– Az egyeztetések során két fontos szempontunk volt – mondta el Orosz Anna alpolgármester. – Egyrészt, hogy minél több újbudai tudja majd használni az új intézményt, másrészt, hogy sajátos nevelési igényű gyerekeket is fogadjon. Mindkét feltétel teljesülni fog: az óvodai férőhelyek legalább 50 százalékát újbudai gyerekek vehetik majd igénybe, és az új óvoda szívesen várja a sajátos nevelési igényűeket is – tette hozzá az alpolgármester, aki megköszönte az Evangélikus Egyház nyitottságát, a hivatali kollégák munkáját és a képviselő-testület támogatását.

Újbuda

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda vezetése nem támogatja a Tétényi úti üzletközpont eladását

Újbuda vezetése nem támogatja a Kelenföldi Városközpont eladását - derült ki Dr. László Imre újbudai polgármester legutóbbi, civilekkel folytatott nyilvános egyeztetésén. A kerület vezetője szerint a városközpont értékesítésére kiírt pályázatra nem érkezett olyan beadvány, amely összhangban lenne a környékbeliek deklarált elképzeléseivel, ezért a következő testületi ülésen javasolni fogja, hogy nyilvánítsák eredménytelennek a pályázatot. Mivel a romos állapotú üzletközpont felújítása továbbra is fontos cél, Újbuda arra kéri a fővárost, hogy a Kerületi Építési Szabályzat lakossági igényeken alapuló módosításáig ne adja el az ingatlant.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.