Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 21. péntek, Eleonóra

Falakon át visz az út a B32-ben

Újbuda   |   2019, május 21 - 12:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

Karsai Zsófia Ferenczy Noémi-díjas keramikus, Holló István szobrász és Kiss Andrea fotóművész Triverz címmel nyílt közös kiállítás május 16-án a B32 Galéria és Kultúrtér Trezor termében.

„Minden fal egy ajtó” – olvasható bevezetőként Ralph Waldo Emerson 19. századi amerikai esszéíró, költő gondolata Kiss Andrea alkotásai előtt. Fekete-fehér sorozatának képein – sajátos szelfiként – a művészt láthatjuk, magas kőfallal a háttérben. A fal a kiállítás egyik közös szimbóluma.
Karsai Zsófia apró téglákból felépült kerámiaművei kapcsán a néző az egyensúlyra, a harmóniára, a könnyen kibillenthető viszonyokra is gondolhat. – A fal lehet a tudatosság fala. A biztonság, a védelem szimbóluma. Lehet ellenállás a bántó külső hatásokkal szemben. Lehet érzelmi ellentétek közti határ. Ugyanakkor lehet börtön, korlát, akadály. Voltunk már mindannyian falak, álltunk már mindkét oldalán. Munkáimmal azt szeretném közvetíteni, hogy lehetőségünk van a helyünket megválasztani – mondta Karsai Zsófia.

Holló István ékszertervezéssel kezdte pályáját, de míg korábban egzotikus fákkal dolgozott, az utóbbi időben elsősorban öntött kerámiaszobrokat és agyagmunkákat alkot. Feszegeti a fizika határait, számára nincsenek „falak”; bravúrosan egyensúlyozó szobrai, az anyag súlyát, a gravitáció törvényeit is legyőzik. – Amint kikristályosodik a soron következő szobortervem, ellenállhatatlan késztetést érzek megvalósítására – mesélt a munkafolyamatról Holló István.
A Karsai Zsófia–Holló István művész házaspár nem először állít ki együtt, egymást kiegészítő, illetve ellenpontozó munkáik gyakran közös gondolatok, ötletek alapján születnek. Műveik – ahogyan Karsai Zsófia mondja – egyfajta átjárók a lecsendesülés felé. Új tárlatuk címe a traverz szóra utal, amely az építészetben keresztgerendát, kereszttartót jelent, most azonban egy szójátékkal „triverzként”, vagyis harmadikként Kiss Andrea fotóművész képeit is összekötik Karsai Zsófia kerámiáival és Holló István agyagszobraival.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Ingatlanpiac: nem szempont a környzettudatosság  

A tavaly eladott lakóingatlanok többsége még mindig energiafalónak számít. Az alacsonyabb energiafogyasztásúak drágábbak, a legkörnyezetbarátabb budapesti lakások négyzetméteréért 818 ezer forintot kértek februárban.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.