Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 24. péntek, Gellért, Mercédesz

Fejlesztés: mászófalat építettek a Grosics iskolában

Újbuda   |   2015, május 13 - 12:31
Nyomtatóbarát változatSend by email

Van egy iskola, amelyik lassan minden négyzetcentimétert kihasznált, amit sportolásra lehet szánni. Ezúttal mászófalat adtak át a Grosics Gyula Általános Iskolában a Magyar Sport Napja alkalmából, május hetedikén.

A Sportért Felelős Államtitkárság egy millió forintot adott a mászófalra, a fennmaradó másik milliót az Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda által alapított Hópárduc Alapítvány biztosította – mondta Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár. Az ünnepélyes átadót követően Sterczer Hilda bemutatót tartott a pedagógusoknak azokból a gyakorlatokból, amelyekkel fejleszteni lehet a gyerekek fizikai és szellemi képességeit a mászófalon: - A mai urbánus környezetben keveset másznak a gyerekek fára, magas helyekre. A falmászás pedig helyettesíteni tudja ezt a hiányosságot. Azzal, hogy egyensúlyi helyzetet teremt, nem csak a fizikumra hat, hanem az idegpályákat is különös mértékben aktiválja. Kimutatták, hogy a falmászás gyógypedagógiai szempontból is eredményes a tanulási zavaroknál, fejleszti a koordinációs és koncentrációs képességet, valamint a tartáshibákra is hat. Egy pécsi kutatás szerint a mászás bármilyen gyógytornánál eredményesebb. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek sokkal szívesebben járnak falat mászni, mint gyógytornára, mivel ez egy új, izgalmas, divatos sportág – tette hozzá a Hópárduc alapítója.

Újításával a Grosics iskola minta szeretne lenni más iskolák számára. – Mint módszertani központ és sportiskola meg tudjuk mutatni, milyen diverzifikált mozgásokat lehet végeztetni a gyerekekkel egy egészen kis területen – mondta Kiss Mihály az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola igazgatója. - A mászófalat minden helyhiánnyal küzdő iskola megengedheti magának, hiszen mindegyiknek van fala és hozzá nagyjából húszszor tízméteres területe. Ezeket a lehetőségeket nem csak magunknak szeretnénk megteremteni. Példát szeretnénk mutatni más intézményeknek, hogy viszonylag kis befektetéssel, milyen mozgásformákat tudnak a gyerekek számára a mindennapos testnevelés alkalmával felkínálni – tette hozzá.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.