Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 8. szombat, László

Fejlesztés: mászófalat építettek a Grosics iskolában

Újbuda   |   2015, május 13 - 12:31
Nyomtatóbarát változatSend by email

Van egy iskola, amelyik lassan minden négyzetcentimétert kihasznált, amit sportolásra lehet szánni. Ezúttal mászófalat adtak át a Grosics Gyula Általános Iskolában a Magyar Sport Napja alkalmából, május hetedikén.

A Sportért Felelős Államtitkárság egy millió forintot adott a mászófalra, a fennmaradó másik milliót az Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda által alapított Hópárduc Alapítvány biztosította – mondta Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár. Az ünnepélyes átadót követően Sterczer Hilda bemutatót tartott a pedagógusoknak azokból a gyakorlatokból, amelyekkel fejleszteni lehet a gyerekek fizikai és szellemi képességeit a mászófalon: - A mai urbánus környezetben keveset másznak a gyerekek fára, magas helyekre. A falmászás pedig helyettesíteni tudja ezt a hiányosságot. Azzal, hogy egyensúlyi helyzetet teremt, nem csak a fizikumra hat, hanem az idegpályákat is különös mértékben aktiválja. Kimutatták, hogy a falmászás gyógypedagógiai szempontból is eredményes a tanulási zavaroknál, fejleszti a koordinációs és koncentrációs képességet, valamint a tartáshibákra is hat. Egy pécsi kutatás szerint a mászás bármilyen gyógytornánál eredményesebb. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek sokkal szívesebben járnak falat mászni, mint gyógytornára, mivel ez egy új, izgalmas, divatos sportág – tette hozzá a Hópárduc alapítója.

Újításával a Grosics iskola minta szeretne lenni más iskolák számára. – Mint módszertani központ és sportiskola meg tudjuk mutatni, milyen diverzifikált mozgásokat lehet végeztetni a gyerekekkel egy egészen kis területen – mondta Kiss Mihály az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola igazgatója. - A mászófalat minden helyhiánnyal küzdő iskola megengedheti magának, hiszen mindegyiknek van fala és hozzá nagyjából húszszor tízméteres területe. Ezeket a lehetőségeket nem csak magunknak szeretnénk megteremteni. Példát szeretnénk mutatni más intézményeknek, hogy viszonylag kis befektetéssel, milyen mozgásformákat tudnak a gyerekek számára a mindennapos testnevelés alkalmával felkínálni – tette hozzá.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Párakapu, árnyékoló és ivóvíz a kormányhivatali ügyintézésre váróknak  

Aki járt mostanában hivatalos ügyet intézni a Kormányablaknál, tudja, hogy esetenként kígyózó sorok is állnak a Bocskai úti épület előtt a hőségben. Újbuda Önkormányzata éppen ezért saját költségén árnyékolót, párakaput és ballonos ivóvizet helyezett ki a Kormányhivatal bejárata elé, hogy enyhítsék a kánikula hatásait, javítsák a sorban állók komfortérzetét.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.