Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. csütörtök, Ipoly

Fejlesztések a Sas-hegyen

Újbuda   |   2020, május 21 - 16:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

Természetvédelmi kezelések mellett, lakossági igények figyelembevételével kezdett fejlesztésbe a Sas-hegy lábánál a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

Újbuda Önkormányzata évek óta együttműködik a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával a természetvédelmi területek megóvásában érdekében és a szemléletformáló programok népszerűsítésében. Az „Élettel teli tölgyesekért” című (LIFE4OakForests) projekt keretében lakossági- és természeti igényekre is figyelő fejlesztések kezdődtek a Sas-hegyen.

A fejlesztésekkel kapcsolatos korábbi lakossági felmérésből kiderült, hogy a helyiek elkötelezettek a természeti értékek védelme és a szelíd parkerdei fejlesztések mellett. Kifejezetten nem támogatják a parkolók fejlesztését, nagyon alacsony a kilátó, a kutyás elemek létesítésének, valamint a közvilágítás fejlesztések támogatottsága, ezért ilyen irányú fejlesztések nem lesznek.

Megvalósítandó parkerdei fejlesztések

- Járhatóbb lesz az egyik fő sétaút a „LIFE4OakForests” táblától (Dayka Gábor utca) a kutyafuttató irányába, és új sétautat alakítanak ki egy rejtett kőris fasor felszabadításával és a kerítés áthelyezésével.

- Az elrongálódott kerítést felújítják és új kapu is készül.

- A megnövekedett forgalom miatt – a természeti értékek védelme mellett – padokat és asztalok kerülnek ki a kutyafuttató és a kőris fasor mellett.

- A természetvédelmi értékeket, kezeléseket bemutató ismeretterjesztő táblákat is kikerülnek. - Madár- és denevérodú, madáretető, rovarbölcső, sün- és lepkelakás kerül ki a területre.

- Hulladékgyűjtők kerülnek ki a Dayka Gábor és a Bod Péter utca mentén, a kutyafuttatón és a terület többi részén nem lesznek újabb gyűjtők.

foto:Koncz Péter

A zöld hulladék is veszélyezteti a terület élővilágát, mert azzal együtt olyan magok is kijutnak területre (pl. tuja, egyes gyöngyvesszők, akác stb.), amelyek terjedésükkel károsítják az értékes élőhelyeket. Kérjük, hogy ne rakjanak tüzet a területen, mert az avar és a növényzet, a száraz termőhelyből fakadóan, könnyen lángra kap!
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Tanszercsomagot kapnak az újbudai alsósok  

Idén szeptemberben is iskolakezdési csomagot kapnak az alsó tagozatos gyermekek Újbudán. A kerület így igyekszik átvállalni a családok iskolakezdéssel járó anyagi terheit, segítve a szülőket, hogy az új tanévet zökkenőmentesen kezdhessék meg gyermekeikkel.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.