Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 17. hétfő, Paszkál

Fogyatékosok helyzetével ismerekedhettek a kisiskolások a világnapon

Újbuda   |   2014, december 3 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Fogyatékos Emberek Világnapjához kapcsolódó rendhagyó osztályfőnöki óra, játékos iskolai vetélkedő helyszíne volt a Barba Negra Music Club. A szervező, Nem Adom Fel Alapítvány olyan fogyatékosokat segítő szervezeteket hívott, melyek játékos feladatok során közelítették egymáshoz a sérült, illetve ép gyermekek világát. A rendezvény Újbuda Önkormányzatának támogatásával jött létre a Jobb Velünk a Világ programsorozat keretében.

A negyedikesek kipróbálhatták az ülő röplabdát, a vakon közlekedést, a kerekes székes akadálypályát, de akár tekintettel írni is megtanulhattak számítógépen. A vetélkedő állomásain kézműves foglalkozásokon együtt vettek részt az ép és sérült gyermekek, a játékos túra egyik helyszínén pedig a kerületi Montágh Imre Készségfejlesztő Speciális Szakiskola fogyatékos diákjai várták az ép diákcsoportokat. Az intézmény agyagtárgy készítést tanít 18 éven felülieknek, ennek megfelelően most is dísztárgyakat alkottak az iskolásokkal. - Ezen a napon megfordul az élet rendje, hiszen a fogyatékkal élők segítenek az épeknek - mesélte a Montágh suli egyik szakoktatója. A fordított helyzet azonban egy pillanatig sem okozott gondot: az épek odaadással figyelték és utánozták a szakszerű mozdulatokat.

- A Montágh középsúlyos értelmi fogyatékos fiataljai közvetlenek, jól neveltek, saját világukban teljes értékűek, önellátóak és képesek a tanításra is, de ami a legfontosabb, nagyon szerethetőek - mondta az oktató. Hozzátette: ha egy kisiskolás találkozik velük, először meglepődik a másságon, a furcsa mozgáson és beszéden, de gyorsan közel kerülnek egymáshoz. Úgy véli, a gyermekek elfogadóbbak a felnőtteknél.

Az eseményen Szekeres Pál fogyatékosok társadalmi integrációjáért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy a fogyatékos emberek integrációja akkor működik majd igazán, ha mindenki akarja azt. Szerinte az esélyteremtésre csak a kormány, az önkormányzatok, a munkáltatók, a többségi társadalom és a média közös akaratából születhetnek valódi megoldások. Úgy véli, még mindig sok feladat van az integráció és az akadálymentesítés körül; az elmúlt évtizedben látható, de lassú fejlődés történt.

A korábban paralimpikonként ismert kerekes székes szakpolitikus szerint az Európát sújtó elöregedő társadalom problémája még sürgetőbbé teszi, hogy a fogyatékosok tanulhassanak, dolgozhassanak, ezáltal pedig hasznos tagjai legyenek a közösségeknek. Szekere Pál úgy véli, a jövő feladata, hogy a sérültek a korábbi külvilágtól elzárt bentlakásos intézményekből, kis létszámú, nyitott, inspiráló közegbe kerüljenek, a szegregált iskolák helyett pedig az integratív oktatásra kerüljön a hangsúly. - Akkor lesz jobb a világ, ha a most felnövő generáció már ismeri a fogyatékkal élőket, nem idegenkedik tőlük és mer velük együttműködni – tette hozzá a miniszteri biztos, aki szerint a játékos rendezvény ebben is segíti a gyerekeket.

A politikus a foglalkoztatással kapcsolatos törvényi változásokra is kitért: az új szabályozás szerint a 25 főnél több munkavállalót foglalkoztató munkáltató köteles felvenni megváltozott munkaképességű dolgozót. Amennyiben nem teszi, rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie. A biztos elmondta, legtöbben ez utóbbi megoldást választják, de bővül azoknak a munkahelyeknek a köre, amelyeknél a fizetést felváltja a felvétel.

- Az volt a célunk, hogy élményszerűbbé tegyük a fogyatékosok világának megismerését – mondta a rendezvényről Molnár László szociális ügyekért felelős alpolgármester. Szerinte nem ugyanaz osztályfőnöki órán mesélni a témáról, mint kipróbálni egy kerekes széket. Az alpolgármester úgy véli, jó ha minél korábban megtapasztalják a gyerekek a fogyatékosok mindennapi problémáit. – Szeretnénk, hogy ne kerüljön ki az általános iskolából olyan gyermek, aki ne ismerkedett volna meg a sérültek világával – mondta. Emlékeztetett arra is, hogy a Kézenfogva Alapítvány szakmai vezetésével nemrég mesejátékra épített érzékenyítő programot indított az önkormányzat, hogy már a legfiatalabbak körében is elkezdődjön az integráció. Emellett az önkormányzat érzékenyítő tréningeket is szervez munkatársainak és 12 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztat - tette hozzá.

A rendezvényen bárki kipróbálhatta azt a számítógépes programot, mellyel egy beszélni és írni képtelen ember is kifejezheti magát. A Bliss Alapítvány olyan mozgás- és beszédképtelen fiatalokat oktat alternatív kommunikációra, akik mindent értenek, de gondolataikat, érzelmeiket nem tudják hagyományos úton értésre adni. Számukra fejlesztették ki a fejegeret, ami egy olyan számítógépes kisegítő program, amellyel fizikai érintés nélkül irányítható a számítógép. Egy webkamera beméri az arc pontjait és fejmozgással irányítható a kurzor, illetve így lehet kattintani is. Segítségével beszélhetnek, írhatnak vagy akár blogot is szerkeszthetnek a súlyosan sérültek.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.