Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 17. vasárnap, Hedvig

Fontos ügyekben döntött a Fővárosi Közgyűlés

Újbuda   |   2020, január 30 - 10:53
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elfogadta egyebek mellet az új Szervezeti és Működési Szabályzatot, döntött az önkormányzatokat megillető források idei megosztásáról, négy fővárosi cégvezető kinevezéséről és áttekintik a Lánchíd felújításának terveit is.

Elfogadta az új Szervezeti és Működési Szabályzatot, döntött az önkormányzatokat megillető források idei megosztásáról a Fővárosi Közgyűlés. Összfővárosi szinten idén 323 milliárd forint iparűzésiadó-bevétel tervezhető. A késedelmikamat- és bírságbevétel együtt 650 millió forint lehet, az idegenforgalmi adó 18 millió forint, amiből nem részesülnek azok a kerületi önkormányzatok, amelyek maguk szedik be az adót. Az egyhangúlag elfogadott rendelet szerint a kerületeket 148,7 milliárd forint (46 százalék), a fővárost pedig 174,9 milliárd forint (54 százalék) illeti meg, a a megosztandó bevételek a múlt évihez képest több mint 19 milliárd forinttal nőnek.

Új cégvezetőkről is döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés: a Budapest Film Zrt. igazgatója Liszka Tamás, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. vezetője februártól Faix Csaba lesz, a Budapesti Sportszolgáltató Központ vezetője Józsa Alíz, a REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. ügyvezetője Borbélyné Balog Zsuzsanna.

Áttekinti a Lánchíd rekonstrukciójára vonatkozó terveket és a közbeszerzési kiírás feltételeit a főváros a beruházás költségeinek csökkentése érdekében. A közgyűlés kimondta: szükségesnek tartja a Lánchíd felújítását a környék többi fejlesztésével összehangolt módon.

Az ülésen arról is határoztak, hogy új megvalósíthatósági tanulmány készül a római-parti védműről. A városvezetés szakítana azzal a korábbi koncepcióval, amely a Duna-part közelébe helyezné át az árvízi fővédvonalat.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán négy közterületnek adott új nevet, ezek a III., a X., és a XII. kerületekben találhatóak, továbbá szobrot állítanak a háborúkban megerőszakolt nők emlékére Budapesten. Az emlékmű helyszínére és művészeti koncepciójára szakmai és a társadalmi konzultáció után tesznek majd javaslatot. A szoborállításra és az azt megelőző előkészítésre 35 millió forintot különítettek el.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kajak-kenu: Kisbán Zsófia világbajnoki ezüstérmes  

MTI/Szigetváry Zsolt

Óriási sikert hozott a Koppenhágában megrendezett kajak-kenu világbajnokság a magyaroknak: az éremtáblázaton az első helyen zártak, hat aranyat, nyolc ezüstöt és négy bronzot hoztak haza Dániából.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.