Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

Fővárosi elismerés újbudai pedagógusoknak

Újbuda   |   2017, június 8 - 14:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Három újbudai pedagógus is öregbíti idén a kerület hírnevét a fővárosi vezetés által adományozott Bárczy István-díjjal. A fővárosi pedagógusnap alkalmából rendezett ünnepségen összesen 25 főt tüntettek ki.

A kitüntetésben azok a fővárosban működő közoktatási és gyermekvédelmi intézmények munkatársai részesülhetnek, akik hosszú éveken át kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a jövő generációjának neveléséhez, oktatásához, képzéséhez, és ezáltal a főváros fejlődéséhez. Az idei Bárczy István-díjat Szalay-Bobrovniczky Alexandra adta át. A humán főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a pedagógusok minden nap újabb és újabb, a társadalom, illetve a technika által támasztott kihívásokkal szembesülnek. A felgyorsult változások miatt a pedagógiai és tanítási metódusok mikéntjéről a tartalom megismertetésére kerül át a hangsúly. – Nincs két egyforma gyermek, ezért a pedagógusoknak kiemelten szükségük van arra, hogy empátiával forduljanak a gyerekek felé – mondta.

Bárczy István-díjat kapott idén Brachna Zsuzsanna, a Budapesti Gépészeti Centrum Mechatronikai Szakgimnáziumának történelem-magyar szakos tanára, aki szerint az irodalmat az olvasáson keresztül lehet a diákokkal megszerettetni. A tanulók figyelmének felkeltését szolgálja, hogy a Költők Napjára mindig egy-egy írót, alkotót hív az iskolába. – A diákok nyitottabbak a történelemre, de itt is szükség van a pedagógiai módszerek változatos alkalmazására – mondta a tanárnő.

Feltserné Hegedűs Klára Eszter, a Szent Gellért Óvoda vezetője a kerületben található egyik keresztény óvoda felelősségét emelte ki. A most kitüntetett pedagógus 38 éve űzi szakmáját, amelynek alapvető pilléreként a szeretetet nevezte meg.

A harmadik kerületi díjazott Pereszlényiné Kocsis Éva, az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója volt. – A technológiai fejlődés és a kütyük világában nehezebb a gyerekek érdeklődését felkelteni – emelte ki –, a differenciált oktatás, a tehetség felismerése és gondozása továbbra is a pedagógusok egyik legfontosabb feladata – tette hozzá.

A Bárczy István-díjat 2009-ben alapította a Fővárosi Közgyűlés, és 2010-ben adták át először.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kérdőívet indítanak az új Albertfalva megállóról  

Albertfalva már most is létező vasúti megállóhely, de az itt egymás mellett haladó székesfehérvári (30a) és pusztaszabolcsi (40a) vonalak közül csak az előbbiek vágányai mellett vannak peronok, viszont az utóbbiaknál lenne igazán szükség rájuk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.