Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Gimnáziumi felvételi: fontos határidő jön

Újbuda   |   2018, november 30 - 09:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bár az első írásbeli felvételi vizsgák januárban lesznek, könnyen kimaradhat, aki nem figyeli a naptárt. A rendszer a hat-, illetve nyolcosztályos gimnáziumokba irányuló felvételik esetén egységes, és a négyosztályosokra vonatkozó szabályok sem sokban különböznek.

Az érintett iskolák október 20-áig hozták nyilvánosságra felvételi tájékoztatójukat. Ha valaki most keresi fel a választott intézmény honlapját, ezt érdemes először átböngészni. A 8. osztályok tanulóit az általános iskoláknak már tájékoztatniuk kellett teendőikről, és november 16-án az Oktatási Hivatal is közzétette összefoglaló tájékoztatóját és az írásbeli felvételit szervező intézmények listáját. Ha valaki tanácstalan, milyen iskolákba jelentkezhet lakóhelye környékén, a hivatal oktatas.hu weblapján talál intézménykeresőt is.
December 7. az első olyan határ­idő, amelyen maga a felvételi múlhat. Eddig kell benyújtani a jelentkezést a központi írásbelire, méghozzá abba az intézménybe, ahol a tesztet meg szeretné írni a tanuló. Az űrlap letölthető a hivatal honlapjáról, és azok az iskolák, amelyek szerveznek írásbeli vizsgát, minden jelentkezőt kötelesek fogadni.
A központi írásbeli felvételi vizsgák 2019. január 19-én 10 órakor kezdődnek. Hasznos tudni, hogy a hivatal honlapján 2001-ig visszakereshetők a feladatsorok és a megoldókulcsok, amelyekből megismerhetők a feladattípusok és a pontozási rendszer is. Aki jelentkezett, de igazolt orvosi okokból nem tud elmenni a vizsgára, január 24-én írhat pótfelvételit. Az eredményekről február 7-éig adnak tájékoztatást az intézmények, lebélyegzett értékelőlapon. Ennek ismeretében a diáknak újra jelentkeznie kell: a tanulói adatlapot a hivatal központi címére, a jelentkezési lapot a választott intézménybe (vagy intézményekbe) kell benyújtani február 18-áig.
A középiskolák különböző elvárásokat támasztanak: van, ahol az írásbeli pontszám elegendő, de van, ahol szóbeli is van, amire legalább három napot kötelesek adni 2019. február 21. és március 14. között. Miután a hivatal központi adatbázisában összefutott minden adat, és biztosították, hogy egy diák csak egy helyre nyerjen felvételt, április 30-áig értesítik az intézmények a hozzájuk jelentkezőket a felvételről vagy az elutasításról.
Utóbbi esetben is van remény: azokban az iskolákban, ahol nem tudták a felvehető létszám legalább 90 százalékát betölteni, rendkívüli felvételit írhat ki az igazgató. Az új eljárást 2019. május 6. és augusztus 31. között bonyolítják le.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.