Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 2. kedd, Lujza

Gimnáziumi felvételi: fontos határidő jön

Újbuda   |   2018, november 30 - 09:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bár az első írásbeli felvételi vizsgák januárban lesznek, könnyen kimaradhat, aki nem figyeli a naptárt. A rendszer a hat-, illetve nyolcosztályos gimnáziumokba irányuló felvételik esetén egységes, és a négyosztályosokra vonatkozó szabályok sem sokban különböznek.

Az érintett iskolák október 20-áig hozták nyilvánosságra felvételi tájékoztatójukat. Ha valaki most keresi fel a választott intézmény honlapját, ezt érdemes először átböngészni. A 8. osztályok tanulóit az általános iskoláknak már tájékoztatniuk kellett teendőikről, és november 16-án az Oktatási Hivatal is közzétette összefoglaló tájékoztatóját és az írásbeli felvételit szervező intézmények listáját. Ha valaki tanácstalan, milyen iskolákba jelentkezhet lakóhelye környékén, a hivatal oktatas.hu weblapján talál intézménykeresőt is.
December 7. az első olyan határ­idő, amelyen maga a felvételi múlhat. Eddig kell benyújtani a jelentkezést a központi írásbelire, méghozzá abba az intézménybe, ahol a tesztet meg szeretné írni a tanuló. Az űrlap letölthető a hivatal honlapjáról, és azok az iskolák, amelyek szerveznek írásbeli vizsgát, minden jelentkezőt kötelesek fogadni.
A központi írásbeli felvételi vizsgák 2019. január 19-én 10 órakor kezdődnek. Hasznos tudni, hogy a hivatal honlapján 2001-ig visszakereshetők a feladatsorok és a megoldókulcsok, amelyekből megismerhetők a feladattípusok és a pontozási rendszer is. Aki jelentkezett, de igazolt orvosi okokból nem tud elmenni a vizsgára, január 24-én írhat pótfelvételit. Az eredményekről február 7-éig adnak tájékoztatást az intézmények, lebélyegzett értékelőlapon. Ennek ismeretében a diáknak újra jelentkeznie kell: a tanulói adatlapot a hivatal központi címére, a jelentkezési lapot a választott intézménybe (vagy intézményekbe) kell benyújtani február 18-áig.
A középiskolák különböző elvárásokat támasztanak: van, ahol az írásbeli pontszám elegendő, de van, ahol szóbeli is van, amire legalább három napot kötelesek adni 2019. február 21. és március 14. között. Miután a hivatal központi adatbázisában összefutott minden adat, és biztosították, hogy egy diák csak egy helyre nyerjen felvételt, április 30-áig értesítik az intézmények a hozzájuk jelentkezőket a felvételről vagy az elutasításról.
Utóbbi esetben is van remény: azokban az iskolákban, ahol nem tudták a felvehető létszám legalább 90 százalékát betölteni, rendkívüli felvételit írhat ki az igazgató. Az új eljárást 2019. május 6. és augusztus 31. között bonyolítják le.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megújul a Dzsungel játszótér  

A mai naptól, március 1-től a tervek szerint júniusig komplex felújítás miatt átmenetileg zárva van a Dzsungel játszótér.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.