Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

Gyógyszerreklámok: lecserélik a szlogent

Újbuda   |   2017, május 12 - 13:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

Csaknem húsz év után lecserélik „A kockázatokról és mellékhatásokról…” kezdetű szlogent a gyógyszerreklámokban, a humántárcánál már készül az erről szóló miniszteri rendelet – értesült erről a Magyar Idők.

A gyógyszercégeket tömörítő szervezetek már régóta mondják, hogy egy kevésbé riogató üzenetre van szükség, mert meggyőződésük szerint a jelenlegi figyelmeztetés nem segíti a betegeket az orvosságok előírásszerű alkalmazásában, viszont nagyon negatív előítéleteket köt a gyógyszerekhez. Meg is egyeztek az új szlogenben, amely a következőképpen hangzik majd: A gyógyszer biztonságos és hatékony alkalmazásáról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét.

Mint azt Ilku Lívia, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója lapunknak elmondta: Magyarországon kívül csak Németországban és Lengyelországban hangzik el a gyógyszerreklámok végén olyan figyelmeztetés, amelyben az orvosság szedésének kockázataira és a lehetséges mellékhatásokra figyelmeztetik a pácienseket. A legtöbb uniós országban inkább azt hangsúlyozzák, hogy alkalmazás előtt kérdezzék meg orvosukat, gyógyszerészüket, illetve figyelmesen olvassák el a betegtájékoztatót. Ennek az az oka, hogy nincs uniós előírás arra vonatkozóan, milyen figyelmeztető mondatot kell tartalmaznia a gyógyszerreklámoknak, erről minden ország a saját hatáskörében dönt. A magyar gyógyszerészeti szakhatóság pedig még a rendszerváltás környékén a német jogszabályból vette át a rigorózus figyelmeztetést.

A gyógyszergyárakat tömörítő szövetségek szerint régen megérett a helyzet arra, hogy lecseréljék az évtizedek óta jól ismert, a médiában számtalanszor sugárzott figyelmeztető szöveget. llku Lívia magyarázata szerint sokkal fontosabb lenne, hogy a betegek a gyógyszerek biztonságos alkalmazására figyeljenek, arra, hogy miként, mikor, mennyi ideig, milyen más készítménnyel alkalmazhatják együtt az adott orvosságot, ehelyett azonban jelenleg a legtöbben a lehetséges mellékhatásokat böngészik.

A változtatást az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, valamint a Magyar Gyógyszerész Kamara is támogatja, a bevezetés egy végső, később közölt határidő megjelölésével várhatóan fokozatos lesz.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kérdőívet indítanak az új Albertfalva megállóról  

Albertfalva már most is létező vasúti megállóhely, de az itt egymás mellett haladó székesfehérvári (30a) és pusztaszabolcsi (40a) vonalak közül csak az előbbiek vágányai mellett vannak peronok, viszont az utóbbiaknál lenne igazán szükség rájuk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.