Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 26. hétfő, Anna, Anikó

"Gyökérwellness" a Bartók Béla úti fáknak

Újbuda   |   2021, június 25 - 10:52
Nyomtatóbarát változatSend by email

"Aki a napokban a Bartók Béla út 57. előtt jár, furcsa kivitelezést szemlélhet meg. 15 m2-en dunabogdányi köveket süllyeszt a földbe egy sokszínű brigád. A Főkert adja hozzá a tervet és a fát, a Penta az élőerőt, a XI. kerület a gáztervet, a Budapest Közút az engedélyt, a Gardenfutura a termesztőközeget és a tudást”– írja közösségi oldalán Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, hozzátéve, hogy ez Budapest első olyan helyszíne, ahol a rejtélyes Stockholm-módszer élesben debütál.

A Főkert hatékony közreműködésének köszönhetően a Bartók Béla úti fák ma estére már sokkal jobban érezhetik magukat.
A különleges módszer lényege, hogy a tervezett fák helyén egy közműárok nagyságú árkot ásnak, amelyet sziklákkal és speciális talajkeverékkel töltenek fel, amelyben a fák nagyon jól érzik magukat. Gyökereikkel behatolnak a sziklák réseibe, s ahogy a gyökerek vastagodnak, úgy mozgatják a sziklákat, amelyek lazítják a talajt.
A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen közegben nőtt városi fák gyökérzete kétszer gyorsabban nő, a fa sokkal jobban érzi magát a helyén és virulensebb, a betegségekre kevésbé érzékeny. Segít neki túlélni a várost. Mindezt úgy, hogy nem vesz el több helyet az autósoktól. A szerkezeti talaj ugyanis teherbíró, olyan, mint egy makadám útalap, akár burkolható is, parkolásra is alkalmas. Nem csoda, hogy a nyugati nagyvárosokban már évtizedes múltra tekint vissza a Stockholm-technológia.
Hintsch György alpolgármester a kivitelezés folyamatát is végig kísérte. Mint mondja, nagy öröm mindenkinek, hogy az új módszer bevezetésénél Újbudára esett a főváros választása. A Főkert munkatársai a rekord meleg ellenére, ezúttal is erőn felül teljesítettek, hogy a környék rendezett legyen és a fák fellélegezhessenek. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a jövőben egyre több kerületi fa vehet részt a "gyökérwellness" kezelésben.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Befejeződik a Vahot utcai rendelő teljes felújítása

A korábbi években már sikerült az épületegyüttes tetőszerkezetét rendbehozni, megújítani a fűtési és hűtési rendszert, és az akadálymenetes mosdó kialakítása is megtörtént. Legutóbbi a gyermekorvosi épületrészt alakították át, amelyben a védőnői szolgálat munkaszobái, az anyatejgyűjtő állomás, és személyzeti kiszolgáló helyiségek kaptak helyet.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.