Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 12. hétfő, Gyula

Hagyományteremtő városzöldítés a Föld Napja alkalmából

Újbuda   |   2016, március 14 - 13:05Nyomtatóbarát változatSend by email

Április 22-én a szokásos programok mellett városrészzöldítő akcióval ünnepli meg Újbuda Önkormányzata a Föld Napját, ezzel is felhívva a figyelmet a környezettudatos gondolkodás, a közösségi zöld területek bővítésének és megóvásának fontosságára. A XI. kerület ad otthont a Főkert Nonprofit Zrt. parkszépítő akciójának is, melynek részeként a Feneketlen-tó környéke újulhat meg, az ott lakók legnagyobb örömére.

Újbuda Önkormányzata minden év áprilisában nagyszabású rendezvénnyel igyekszik felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára a Föld Napja alkalmából. A változatos programok a legfiatalabbaktól a legidősebbekig évről évre több száz embert mozgatnak meg, legyen szó ismeretterjesztő kiállításokról, sportrendezvényekről vagy a gyermekeknek szóló vetélkedőkről.

Az önkormányzat a megszokott események mellett (a Magyar Madártani Egyesület, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park kiállítása) mostantól hagyományteremtő szándékkal egy új kezdeményezést is útjára indít: a Föld Napja alkalmából egy-egy városrészre összpontosítva növények ültetésével szeretné szebbé és élhetőbbé tenni az ott lakók környezetét. Az így elkészült új zöld területeken táblák kihelyezésével kívánják nyomatékosítani, hogy környezetünk védelme, zöld területeink bővítése és megóvása közös ügyünk, melyért mindenki felelősséggel tartozik. Idén az első helyszín a 40 éves Őrmező lesz, ahol több, eddig elhanyagolt területen ültetnek ki a városi létet jól tűrő, a levegő minőségét javító fákat, cserjéket és egyéb növényeket.

Az önkormányzat programjain túl április 23-án, szombaton ugyancsak Újbuda ad otthont a Főkert Zrt. 5. alkalommal megrendezendő Miénk itt a park! című tavaszváró projektjének. Az önkéntes akció részeként többek közt megújulnak a Feneketlen-tó körüli virágágyások, új színt kapnak a kopottas padok, valamint felfrissülnek a játszótéri homokozók és a park gyöngykaviccsal borított útjai. A közösségi kertészkedésen felül változatos programok, kézműves foglalkozások és természetvédelmi ismertetők is várják a rendezvény résztvevőit. Az akcióban alkalmanként több mint félezer önkéntes bevonásával szépült meg korábban a Szent István park és a Népliget is.

Újbuda