Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 24. szombat, Salamon

Hajléktalanhelyzet: Segítő, de határozott fellépés

Újbuda   |   2020, szeptember 21 - 11:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az utóbbi fél évben jelentősen nőtt a kerületben közterületen élő hajléktalanok száma, és ez egyre több problémát okoz nem csupán a kerület külső területén, hanem a központi részein, a Szent Gellért téren, a Móricz Zsigmond körtéren, a Hamzsabégi úti töltés környékén is. Újbudának nagyon határozottan fel kell lépnie, mielőtt tovább súlyosbodik a helyzet – mondta lapunknak Hintsch György alpolgármester.

– Nyilvánvaló, hogy szerencsétlen sorsokról van szó, emberekről, akik elveszítették munkájukat, családjukat, otthonukat, és az utcára kerültek. Nincs tulajdonuk, nem rendelkeznek munkából, bérből származó állandó bevétellel, tulajdonképpen a társadalom tartja el őket. Nem terveznek előre, nincs távlati céljuk, csak hogy aznap legyen elegendő ételük, és legyen hely, ahol meghúzhatják magukat. Nem aktív tagjai a társadalomnak, közülük sokan úgy élik meg, hogy a társadalmi szabályok éppen ezért nem irányadóak számukra – foglalra össze a problémát Hintsch György városüzemeltetésért és közbiztonságért felelős alpolgármester. – Nehéz nekik bármilyen releváns információt átadni, a jog társadalomformáló szerepe sem hat rájuk. De ha még információval ellátva, tisztában volnának is a kötelességükkel, milyen kötelező erővel lehetne őket rábírni a szabályok betartására?
– A lakosság nagy része – még ha együttérző is a nehéz helyzetben élőkkel – elvárja, hogy az együttélés szabályait hozzájuk hasonlóan mindenki betartsa. Az itt élők egyre türelmetlenebbek, és megoldást sürgetnek. Azt viszont fontos tudni, hogy a helyi önkormányzatoknak csak nagyon szolid lehetőségeik vannak a hajléktalanság problémájának kezelésére. Kormányzati és fővárosi szintű döntéshozatali és cselekvési megoldás, strukturális, intézményi és gazdasági háttér szükséges. A korlátozott lehetőségeken belül azonban minden eszközt megragadunk, hogy kezeljük ezt a tarthatatlanná vált helyzetet – tette hozzá az alpolgármester.


– Fontos, hogy segítsük őket, és a szociális háló ne engedje még mélyebbre zuhanni a nehéz helyzetben élőket. De azt is mondjuk ki, hogy nem lehet a József Attila szobor mögé járni a dolgunkat végezni. Nem lehet sátorban élni a Feneketlen-tó körüli parkban. Nem lehet kapualjakba vagy a lakóházak udvarára beköltözni éjszakára. Az itt élők egyre izgatottabbak, és jogosan háborodnak fel, megoldást sürgetnek.
Az alpolgármester elmondta: egyes kerületek rendészeti intézkedései egyik kerületből a másikba terelik a problémás hajléktalanokat. Így az egyik helyen ugyan megoldódik a helyzet, de a másikban súlyosbodik. Ez nem járható út.
– Egyrészről rendészeti kérdéssel állunk szemben, másrészről pedig szociális problémát kell kezelnünk – mutatott rá Hintsch György. – A Máltai Szeretetszolgálattal és más, hajléktalanokat segítő intézménnyel, civil szervezettel van szerződésünk. Velük közösen érhetünk el sikereket, de csak ha mindannyian a hosszú távú megoldáson dolgozunk. Kértük őket, hogy ne a legfrekventáltabb csomópontokba szervezzék az ételosztást, mert ezzel növelik az ott rendszeresen megjelenő hajléktalanok számát. Az olyan emberi gesztusok mint a pokrócok, matracok osztása, elsőre jól hangzanak, de sokszor csak konzerválják azt a helyzetet, amelyben a hajléktalanok az ellátórendszeren kívül maradnak. Mi olyan megoldást szeretnénk, amely segít az utcára szorult embereken, de egyben tiszteletben tartja a kerület lakosságának jogait, érdekeit. A jelenlegi járványhelyzetben - a higiéniai és egészségügyi szabályok betartásának fontossága miatt - a hajléktalanok a fokozottan veszélyeztetett társadalmi csoportok közé tartoznak.
– Az elmúlt időszakban többször is egyeztettünk a közterület-felügyelettel és a kerületi rendőrkapitánysággal. Abban állapodtunk meg, hogy a két szervezet közös egységet hoz létre, hogy segítse a helyzet gyors és hatékony rendezését. A közterület-felügyelet részéről négyen dolgoznak folyamatosan azon az őszi időszakban, hogy az utcákon élő hajléktalanok ne szemeteljenek, ne verjenek sátrat a közparkokban, ne feküdjenek a tereken, és meg kell akadályozniuk a köztéri drog-, illetve alkoholfogyasztást és az ebből eredő problémákat is. Újbuda parkjai, közterei nem arra valók, hogy emberek ott lakjanak, sátorozzanak, végezzék a dolgukat, és feküdjenek a padokon. A közterület mindenkié, senki sem sajátíthatja ki magának, és ez vonatkozik a hajléktalanokra is. Természetesen az első lépés az, hogy megpróbálunk segíteni, együtt az Újbudán működő hajléktalanellátással. De ha nem lépünk fel most nagyon határozottan, akkor a jelenlegi helyzet tovább fog romlani – hangsúlyozta Hintsch György.
Az alpolgármester arra kérte a hajléktalanokkal foglalkozó kerületi szervezeteket, intézményeket, hogy együttműködésben dolgozzák ki, hogyan lehet javítani, tökéletesíteni a rendszert, miként tudnak a leghatékonyabban segíteni az utcára szorult embereken.
– Az a tapasztalat, hogy a hajléktalanok, különösen jó időben, nem szívesen mennek a szállókra. Sokan azért sem mennek oda, mert ott nem lehet alkoholt fogyasztani, és sok szabályt be kell tartani. De tudatosítani kell mindenkivel, hogy a köztereken ugyanúgy be kell tartani ezeket a szabályokat. Reméljük, egyre több szerencsétlen sorsú emberen tudunk segíteni, hogy bekerülhessenek az ellátórendszerbe, és közben megakadályozzuk azt, hogy Újbuda az utcákon, köztereken szabályokat betartani képtelen emberek vonzó célpontja legyen.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Online formában emlékezünk meg '56-ról  

A járványveszély miatt idén elmarad a nyilvános megemlékezés a Móricz Zsigmond körtéren, de az 1956-os forradalom kitörésének 64. évfordulójáról igyekszünk méltó módon megemlékezni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.