Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

Harmadik lett egy mérnökversenyen a BME-s hallgatók kombájngépe

Újbuda   |   2016, október 15 - 11:06
Nyomtatóbarát változatSend by email

Innovatív, könnyen mozgó kombájngépet terveztek és építettek mechatronikai mérnök alapszakos hallgatók, amellyel harmadikok lettek a Claas fiatal mérnököknek kiírt tanulmányi versenyén Törökszentmiklóson.

Forgács Gergely és Szabó András mechatronikai mérnökszakos hallgatók két társukkal, a Genezis csapat tagjaként, közösen neveztek be a Claas fiatal mérnököknek kiírt tanulmányi versenyére. Az volt a feladat, hogy megtervezzenek, majd megépítsenek egy olyan gépcsoportot, amely részben önjáró, alkalmas teniszlabdák és fakockák begyűjtésére és önálló szétválogatására. E mellett emberi erő segítségével helyváltoztatásra, illetve egy arató-cséplőgép (kombájn) néhány egyéb funkciójának végrehajtására is képes.

Fotó: bme.hu

A feladat sikerült, a fiatalok saját tervezésű kormányszerkezetüknek és egyedi, pontos és megbízható szeparáló alkatrészüknek köszönhették sikerüket: „kombájngépünk 45 fokban forgatta el a begyűjtött tárgyakat, és az átmérőjüket vizsgálta meg szétválogatás előtt.

A Genezis csapat tagjai: Forgács Gergely, Ignéczi Gergő, Sári József és Szabó András.

Forrás: BME

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.