Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Harmincéves a Törökugrató suli

Újbuda   |   2014, május 12 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját a gazdagréti Törökugrató Általános Iskola. A jeles nap alkalmából rendezett ünnepségen felköszöntötték a pedagógusokat és díjazták az iskolai versenyeken eredményesen szereplő diákokat. Az ünnepi programon volt kultúrműsor, énekes és hangszeres bemutató, valamint öregdiák-tanár találkozó is.

Három évtizeddel ezelőtt, Gazdagréten elsők között kezdte meg működését a német nemzetiségi oktatást is végző Törökugrató utcai iskola.
- Az első tanévnyitó 1984. szeptember 3-án volt és még most is vannak olyan kollégák, akik akkor jelen voltak az eseményen és azóta is itt tanítanak – mondta az évforduló ünneplésén Fretyánné Kozma Éva igazgató, aki 25 éve dolgozik az iskolában.

Az idősebb tanítók szerint 1984-ben nagy várakozás vette körül az iskola indulását, amit az is bizonyít, hogy az első tanévet 380 gyerekkel zárták. Azóta közel 2000 tanuló ballagott el a gazdagréti intézményből, amelynek eddig 290 dolgozója volt. Az igazgató reméli, hogy további 30 évig töretlenül működik majd az iskola.

Hoffmann Tamás polgármester elmondta, hogy a kialakulóban lévő gazdagréti lakótelep életében fontos közösségépítő szerepet töltött be a Törökugrató iskola, melynek falai között azóta több generáció felnőtt. Az igazgató és a kerület vezetője elsőként az iskola megalakulása óta ott tanító, illetve az indulástól nyugdíjazásukig ott dolgozó pedagógusokat köszöntötte. Később átadták a jubileumi évvel kapcsolatos rajz-, és irodalmi pályázatok legjobbjainak járó díjakat is. A diákok ünnepi kulturális műsorral készültek és bemutatták hangszeres és énektudásuk legjavát is. A jubileumi nap esti öregdiák-tanár találkozóval zárult.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.