Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 25. hétfő, Orbán

Hároméves a Pont magazin

Újbuda   |   2019, február 15 - 11:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nagy fába vágta fejszéjét Újbuda három évvel ezelőtt. Olyan ingyenes magazin kiadásába kezdett az önkormányzat, amely ma már inkább tekinthető komoly kulturális kiadványnak, mint programajánlónak. A zsinór­mértékké vált Pont magazinban nemzetközi és hazai díjakkal elismert művészek mellett helyet kapnak feltörekvő tehetségek és sajátos egyéniségek is.

Dél-Buda a 19. században elsősorban szőlőhegyeiről, gyümölcsöskertjeiről volt híres, még a Duna nyaldosta a mai Gárdonyi tér „partjait”. Az 1875-ben megjelent filoxérajárvány – amely a szőlők eltűnéséhez vezetett – és az ez idő tájt végrehajtott folyószabályozás átalakította a kerület képét. A korábbi ültetvények helyén sorra nőttek a villák, a városrész gazdag mecénások, képzőművészek, irodalmárok, zenészek otthona lett, olyannyira, hogy a 20. században már a budai Montmartre-nak nevezték. Régi fénye a II. világháború után megkopott, szinte a feledés homályába veszett. A 21. század aztán újabb kulturális virágkort hozott a Bartók Béla út és környéke, majd fokozatosan az egész kerület számára.
Ennek lett egyik mérföldköve az önkormányzat által 2016-ban útjára indított Pont magazin. A korábbi KULTI helyébe lépő, tízezer példányban megjelenő ingyenes kiadvány nem csupán programgyűjtemény kíván lenni, inkább iránytű minden újbudai, minden kultúra iránt érdeklődő számára. A klasszikus ajánlókon túl izgalmas cikkekben és tudósításokban számol be a legfontosabb kerületi kulturális és közösségi eseményekről: Újbuda Jazz Fesztivál, Eleven-hétvégék, Gárdonyi Piknik, Budapest100, az Újbudáról induló Magyar Festészet Napja, vagy éppen a Finnország fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Suomi 100 Fesztivál.
A Pont igyekszik felvonultatni emellett a magyar kulturális szcéna legjavát. Folyamatosan beszámolt a Hadik Kávéház hétvégi brunchairól, ahol ismert írók, költők, színészek, művészek beszélgetnek kötetlen stílusban, vagy a Highlights of Hungary díjjal is büszkélkedő Hadik Irodalmi Szalon eseményeiről. Az irodalmi élet szereplői közül készült már interjú többek közt a József Attila-díjas író-költő Grecsó Krisztiánnal, a népszerű költő-fordító-gyermekkönyv­író Varró Danival vagy a pályakezdő író Szerényi Szabolccsal is.
Az önkormányzati kulturális intézményrendszer zászlóshajójának tekinthető B32 Galéria és Kultúrtér a Pont elindulásával párhuzamosan újult meg, így a lap is kiemelten foglalkozik vele. Az aktuális kiállításokat rendszeresen górcső alá veszi a magazin: a klasszikusok, El Kazovszkij, Jovián György vagy Szüts Miklós mellett felvonult benne Korcsmár Eszter/Kores képgrafikus, Rófusz Kinga illusztrátor és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak csapata is.
A színház sem áll távol a B32 és a Pont profiljától. A kultúrtérben számos bemutató kapott már helyet, olyan rendezők munkái, mint az Ernelláék Farkaséknál című filmet jegyző – és a belőle készült darabot a B32-ben bemutató – Hajdu Szabolcs és felesége, Török-Illyés Orsolya. Interjút adott a Pontnak Mészáros Márta filmrendező – összeszerkesztve utolsó filmje főszereplőjével, Törőcsik Marival –, a 2017-ben Európa legjobb színésznője címet elnyerő Borbély Alexandra vagy legutóbb Scherer Péter színész is.
A Pont a zenészeknek is teret nyújt: az első szám címlapján a Quimby frontembere szerepelt, őt követte – a teljesség igénye nélkül – Lajkó Félix hegedűművész, Harcsa Veronika dzsesszénekesnő, Petruska vagy a Margaret Island énekese, Lábas Viki.
A magazin Mesélő falak cikksorozatában a kerület legérdekesebb épületeit ismerhetik meg az olvasók. A Portré rovatban a legizgalmasabb arcok jelennek meg. Mellettük a szabadidő, a gasztronómia, vagy éppen a startupok világa is feltárult már a Pont magazin eddig megjelent 31 számában.


(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újabb magyar igazolás az OSC-nél  

Egerből az OSC-hez szerződik a 23 éves, sokszoros utánpótlás-válogatott és ifjúsági világbajnok vízilabdázó, Csacsovszky Erik.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.