Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 3. péntek, Kornél, Soma

Hegedűk ünnepe a Fonóban

Újbuda   |   2020, február 21 - 11:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kilencedik alkalommal rendezik meg a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonját a Fonóban március 7–8. között.

Idén tizennégy hegedűkészítő vonultatja fel hangszereit, amelyeket az érdeklődők kézbe vehetnek, kipróbálhatnak, sőt, egy pohár bor mellett beszélgethetnek a mesterekkel, akik az eszközeiket is bemutatják. Meg lehet tekinteni a magyar hegedűkészítők archív fotóiból készült tárlatot is.

A koncertprogramban természetesen a vonósoké a főszerep. Szombat este először Langer Ágnes hegedű- és Szalai Éva zongoraművész játszik klasszikus darabokat, utánuk következik a világzene egyik sztáregyüttese, a lengyel Volosi. Vasárnap délután lép színpadra a Somogyi Vonósnégyes, megszólaltatva a kiállítók mesterhangszereit is.

– Kevés szakma van a Földön, amely nem futószalagon termel, ahol a mester keze munkája döntő jelentőségű – mondta Faragó-Thököly Márton hegedűkészítő, a Wine and Violin alapítója. – Újra létezik minőségi hangszerkészítés Magyarországon, és mi erre szeretnénk felhívni a figyelmet. Idén is rendezünk versenyt, hogy megtudjuk, kinek a hangszere szól a legszebben, és mivel nőnap lesz azon a hétvégén, női borászokat hívtunk el, az ő alkotásaik közül szintén kiválasztjuk a legjobbat – tette hozzá Faragó-Thököly Márton.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átadták a Pro Urbe Újbuda és Pro Communitate Újbuda díjakat

Rangos kitüntetéssel ismerte el az önkormányzat a kerület fejlődéséért, az újbudaiak életkörülményeinek javításáért, szellemi és anyagi javainak gyarapításáért végzett több évtizedes munkát. Az elismeréseket a B32 Galéria és Kultúrtérben adták át július 2-án.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.