Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 17. vasárnap, Antal, Antónia

Hétfőtől az üzletekben is kötelező az arc eltakarása

Újbuda   |   2020, április 21 - 18:27
Nyomtatóbarát változatSend by email
Április 27-től kötelező lesz az arc eltakarása az üzletekben, boltokban, piacokon, taxikban, valamint a tömegközledési eszközökön.

A járvány terjedésének megfékezése érdekében április 27-től az üzletekben, boltokban, piacokon, taxikban is kötelező lesz az arc eltakarása - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester videóüzenetben. Kiemelte: cél, hogy megfékezzük a járvány terjedését. Döntésünket egyeztettem a kormánnyal is. Tudom, ez egy újabb kényelmetlen intézkedés, de egyben szükséges, mindannyiunk érdekében, ezért kérem az együttműködésüket. Óvjuk meg mások és saját egészségünket is - fogalmazott.

Karácsony korábban elrendelte azt is, hogy a közösségi közlekedési járatokra is csak kendővel, sállal vagy maszkkal az arcot eltakarva lehet felszállni április 27-től. - Ez a felelős magatartás szükséges ahhoz, hogy megvédjük önmagunkat és a többi utast is a fertőzésveszélytől, hiszen a koronavírus akár két hétig is lappanghat anélkül, hogy a tünetei jelentkeznének, és ez idő alatt könnyen megfertőzhetjük akár utastársainkat is, illetve mi magunk is megfertőződhetünk. Ez ellen pedig az arcunk eltakarása jelenti a kézenfekvő védekezést. Budapesten már rengeteg helyen – patikákban, drogériákban, akár online rendeléssel internetes áruházakból is – beszerezhető maszk, ugyanakkor ennek hiányában hasonló védelmet nyújt az is, ha az arcunkra helyezünk egy szájunkat és az orrunkat is eltakaró kendőt, sálat - áll a BKK közleményében. A szabály életbe lépését megelőzően és annak első hetében 60 ezer egészségügyi maszkot oszt szét kiemelt fővárosi csomópontokban a BKK, továbbá a Magyar Református Szeretetszolgálat is mintegy 30 ezer maszkot ad a közlekedőknek.

Budapesten, ahogy a járványveszély kezdete óta, továbbra is a lehető legsűrűbben, naponta fertőtlenítik és takarítják a járművek minden közösen használt felületét – beleértve a leszállásjelző gombokat, a kapaszkodókat, az ülőfelületeket, az ablaknyitókat – és a járművezetői állást is.

A BKK a május elején kezdődő középiskolai érettségi vizsgák napjaira munkanapi menetrendet vezet be, segítve ezzel a távolságtartást. Az utasokat arra kéri, hogy aki teheti, ezekben a napokban tervezze utazását a vizsgák időpontja előtti vagy utáni időszakra.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/videos/232148681222096/

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Sajtóközlemény  

Újbuda polgármestere feljelentést tett az EMMI frissen kinevezett helyettes államtitkárának korábbi ügyében

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.