Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 17. hétfő, Paszkál

Hétköznapi csodák

Újbuda   |   2018, december 3 - 12:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Hétköznapi csodák című kiállítás Nagy Rita és Wappler Anna fotósorozata, amely értelmükben akadályozott gyermekek, autista fiatalok érzelmi kibontakozását, kapcsolatteremtését mutatja be.

Nagy Rita és Wappler Anna az Újbudai Montágh Imre Általános Iskola, Óvoda, Fejlesztő Nevelést-oktatást Végző Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény gyógypedagógusai napi kapcsolatban élnek fogyatékkal élő tanítványaikkal. Először csak jeles alkalmakkor készítettek portré fényképeket róluk, később már kifejezetten azzal a céllal, hogy megmutassák a világnak, hogy a sérült fiatalok élete is különleges, szép, hogy ők is értékes tagjai a világnak, és hogy fejlesztésük során mennyi csodát élnek meg a velük foglalkozó gyógypedagógusok.

A portrékból kiállítást is rendeztek, amely a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budafoki Könyvtárában volt látható novemberben, és amelynek megnyitójára a képeken szereplő fiatalok is ellátogattak. Wappler Annától megtudtuk, hogy az iskola növendékei örömmel vették, hogy az őket nevelő tanárok felvételeket készítettek róluk. A fiatal hölgyek bár a fényképezés területén még nem rendelkeznek sok évtizedes gyakorlattal, helyzetükből adódóan igazán értékes és különleges pillanatokat tudtak megragadni a Montágh Imre iskola hétköznapi csodáiból.
A tárlat bemutatta az értelmi akadályozott, autista, halmozottan sérült gyermekek, fiatalok világát. A kiállítással az volt a céljuk, hogy az „integrációs folyamatot’ elősegítse, amely során a „külső szemlélő” lehetőséget kap a sérült gyermekek világának megismerésére. “Őket nem sajnálni kell, hanem elfogadni!” - mondta lapunknak Wappler Anna.

Hamarosan Újbudán is láthatják a kívülállók az intézményben folyó fejlesztői munka eredményeit. December 11-én az Albertfalvi Közösségi Házban a tanulók kézműves alkotásaiból nyílik tárlat.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.