Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Hetvenéves a Liszt Ferenc Kórus

Újbuda   |   2018, november 30 - 14:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

A nagy múltú Liszt Ferenc Kórus a Boldog Meszlényi Zoltán Templomban teljesít egyházzenei szolgálatot, vezetője Farkas Mária karnagy. Az idén hetvenéves énekkar Liszt Korál miséjét adta elő az ünnepi évfordulón november 24-én.

A Liszt Ferenc Kórust Bucsi László, a Pesti Ferences Templom lelkésze, templomigazgatója alapította több mint ötven éve. A kórus őt követte Budafokra, majd Bucsi László 1998-ban bekövetkezett halála után Farkas Mária karnagy vezetésével a Budafok Belvárosi Szent Lipót Plébániatemplomban énekelt 2004 novemberéig. Ezt követően a Belvárosi Szent Mihály templom (ismertebb nevén az Angolkisasszonyok temploma) fogadta be őket rendszeres zenei liturgiai szolgálatra. Az újbudai Boldog Meszlényi Zoltán templomban először 2015 virágvasárnapján, majd nagycsütörtökön és húsvét vasárnap énekeltek.

Az idén hetvenéves kórus egy világméretű szentségimádásba kapcsolódással ünnepelte fennállását, amikor a hívek a közelgő Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus sikeréért imádkoztak, a kórus pedig motettákat énekelt. A szentmisén Liszt Missa Choralisával adtak hálát az elmúlt évtizedekért.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.