Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 12. csütörtök, Gabriella

Hiánypótló drámapedagógiai műhely a Szkénében

Újbuda   |   2019, szeptember 13 - 10:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

A ’90-es években Németországból indultak drámapedagógia foglalkozások, hogy a színházi előadásokat közelebb vigyék a fiatalokhoz. Improvizációval, beszélgetéssel, interaktív ötletekkel népszerűsítették a különféle stílusú produkciókat. A kezdeményezés évek óta népszerű Magyarországon is, a Szkéné például idei őszi évadát a Rakpart 3. című háromlépcsős ifjúsági programmal bővítette.

Drámapedagógusok látogatnak az iskolákba, ahol felkészítő foglalkozásokat tartanak. Utána megnézik a darabokat, majd speciális műhelymunkával dolgozzák fel az élményeket. Szivák-Tóth Viktor szakmai vezető Szemerédi Fannival és Hodászi Ádámmal közösen vezeti az ifjúsági foglalkozásokat.
A Szkénében több sikerelőadást vesznek sorra. A fiatalok feldolgozhatják Agota Kristof A nagy füzet című darabját, amelyet a hazai fizikai színházak egyik legjelentősebb társulata, a Forte játszik évek óta. Székely János Caligula helytartója című drámája a római birodalom, illetve a hatalom kulisszái mögé enged betekintést. Pintér Béla A Démon Gyermekei című művéből kiindulva a családi viszonyok kérdéseit is megbeszélhetik a fiatalok.
A tervek szerint az évad során a Szkéné további előadásokhoz kínál majd foglalkozásokat, illetve egyéb programokat középiskolásoknak és egyetemistáknak.
(K. G.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Egységes társadalombiztosítási járulékot vezetnek be  

Újraszabályozta szerdán az Országgyűlés a társadalombiztosítási (tb) ellátások összes rendelkezését: egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcsot határoztak meg jövő júliustól, és új rendelkezés az is, hogy aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.