Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 26. kedd, Dömötör

Hiánypótló drámapedagógiai műhely a Szkénében

Újbuda   |   2019, szeptember 13 - 10:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

A ’90-es években Németországból indultak drámapedagógia foglalkozások, hogy a színházi előadásokat közelebb vigyék a fiatalokhoz. Improvizációval, beszélgetéssel, interaktív ötletekkel népszerűsítették a különféle stílusú produkciókat. A kezdeményezés évek óta népszerű Magyarországon is, a Szkéné például idei őszi évadát a Rakpart 3. című háromlépcsős ifjúsági programmal bővítette.

Drámapedagógusok látogatnak az iskolákba, ahol felkészítő foglalkozásokat tartanak. Utána megnézik a darabokat, majd speciális műhelymunkával dolgozzák fel az élményeket. Szivák-Tóth Viktor szakmai vezető Szemerédi Fannival és Hodászi Ádámmal közösen vezeti az ifjúsági foglalkozásokat.
A Szkénében több sikerelőadást vesznek sorra. A fiatalok feldolgozhatják Agota Kristof A nagy füzet című darabját, amelyet a hazai fizikai színházak egyik legjelentősebb társulata, a Forte játszik évek óta. Székely János Caligula helytartója című drámája a római birodalom, illetve a hatalom kulisszái mögé enged betekintést. Pintér Béla A Démon Gyermekei című művéből kiindulva a családi viszonyok kérdéseit is megbeszélhetik a fiatalok.
A tervek szerint az évad során a Szkéné további előadásokhoz kínál majd foglalkozásokat, illetve egyéb programokat középiskolásoknak és egyetemistáknak.
(K. G.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Magyar Festészet Napja 2021 – Kelenhegyi Műteremház  

2021október2911:00

Rippl-Rónai József festőművész és a művészház egykori lakóinak emléktáblájánál 2021. október 29-én 11 órakor Újbuda Önkormányzata és a Magyar Festészet Napja Alapítvány nevében emlékkoszorút helyeznek el.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.