Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 19. szerda, Gyárfás

Ho Si Minh egyik kerülete lehet új testvérvárosunk

Újbuda   |   2016, július 28 - 10:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

Új, vietnami testvérvárosa lehet Újbudának Ho Si Minh egyik kerülete, az erről szóló kétoldalú szándék már megszületett. A képviselő testület a javaslatról ősszel dönthet.

Magyarország és Vietnam mindig baráti kapcsolatokat ápolt, különösen az 1970-es évek végén. Ekkor ugyanis számos – most már országgyűlési képviselőként vagy tudományos szakemberként tevékenykedő – vietnami diák látogatott el hozzánk a távol-keleti országból, hogy nálunk folytassanak felsőoktatási tanulmányokat. A vietnami parlamentben még most is több olyan politikus dolgozik, akik jól beszélik a magyar nyelvet. A fiatalabb vietnami generációnak azonban jelenleg már nincs meg az a tudása Magyarországról – ahogy a hazaiaknak sem a Vietnamról – ami jó pár évtizeddel korábban a két ország közötti kapcsolat alappilléréül szolgált. Ezért adódott az ötlet, hogy Ho Si Minh egyik kerülete és Újbuda testvérvárosi kapcsolatra tegyen szert – mondta a tárgyalásokat előkészítő beszélgetésen Botz László, a Magyar-Vietnami Baráti Társaság (MVBT) elnöke Hoffmann Tamás polgármester és Simicskó István honvédelmi miniszter társaságában. A Saigon-folyó partján fekvő, dél-vietnami város több kerületének van már magyar testvérvárosa, Újbuda azonban – a magyar felsőoktatás fellegváraként – új színt vihet a két ország gazdasági, kulturális kapcsolatába.

A tárgyaláson a Magyar-Vietnami Baráti Társaság (MVBT) alelnöke, főtitkára is részt vett. Pham Viet Son 1976-ban folytatta tanulmányait Magyarországon, később a vietnami külügyminisztérium tolmácsaként dolgozott, jelenleg kizárólag magyar termékek forgalmazásával foglalkozik szülőhazájában. Érdeklődésünkre elmondta, Újbudához korábbi tapasztalatai miatt kötődik, továbbá az egyik leggyorsabban, leglátványosabban és legdinamikusabban fejlődő magyar települések egyikeként tartják számon Ho Si Minh-ben.

Újbuda polgármestere támogatta, hogy az egyik Ho Si Minh-beli városrész és Budapest XI. kerülete között új, szoros, bizalomra és együttműködésre épülő kapcsolat alakuljon ki. Ezt a véleményét hangoztatta Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője is. Hangsúlyozta, egy potenciális együttműködésből mindkét fél profitálhat. Magyarország ugyanis – őseinek ázsiai gyökereivel, és európai elhelyezkedésével, gazdasági, kulturális kapcsolataival – hídként, közvetítőként funkcionálhatna Vietnam életében a távol-keleti világrész és Európa között.

T.K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Higiénikus védelem a Combinokon  

A mozgólépcsők gumikorlátjai és a metrószerelvények után a Combino villamosokra is felkerült az a különleges felületvédelmi bevonattal, amely véd a vírusoktól és baktériumoktól.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.