Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 28. szerda, Simon, Szimonetta

Hollai Antal apátra emlékeztek Albertfalván

Újbuda   |   2017, augusztus 2 - 10:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megtelt az albertfalvi plébániatemplom július 29-én este, a Hollai Antal pápai káplán, címzetes apát, esperes, plébános halálának harmadik évfordulóján tartott szentmisén. A mise után bemutatták az Antal atya elmélkedéseiből szerkesztett könyvet.

A szentmisén több pap misézett együtt; a főcelebráns Válóczy József esztergomi teológiatanár, Budafok-Felsőváros plébánosa felidézte amikor Hollai Antal egy fotóalbumot kapott a Don Bosco katolikus iskola végzős diákjaitól, azzal a gondolattal, miszerint a „Az emlékezéshez nem emlék kell, hanem szeretet.”

Pákozdi István pápai káplán, érseki tanácsos, tanszékvezető főiskolai tanár, egyetemi lelkész utalt Hollai Antal életének és szolgálatának egy felolvasott evangéliumi résszel kapcsolatos párhuzamaira. Felidézte Belon Gellért alakját, akit 1959-ben XXIII. János pápa pécsi püspökké nevezett ki, de akinek felszentelését csak öreg korára, 1982-ben engedte a kommunista államhatalom. Addigra azonban lelkigyakorlatai és írásai országosan ismertté tették. Kispapként Hollai Antalt nagyon megérintette Belon Gellért lelkisége. Személyesen ismerte a püspököt, és tisztelte rejtett, alázatos életét. A később szintén spirituálisként és plébánosként szolgáló Antal atya is folytatta az evangélium megélésének útját.

A szentmise után bemutatták a Szemlélni és befogadni című kötetet, amely Hollai Antal Jelenések könyvéről írt elmélkedéseit tartalmazza. A könyv előszavát író Kocsis Imre váci nagyprépost, pápai káplán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezetője elmondta: Antal atya könyve alapvetően lelkiségi mű, amely azonban a szentírástudomány szempontjából is értékes. Kiváló segítség azoknak, akik a Jelenések könyve teológiai tartalma és lelki üzenete iránt érdeklődnek. A Szemlélni és befogadni című könyv a Szent István Társulat könyvesboltjában kapható.

A megemlékezés végén Csernus László önkormányzati képviselő; Bene Lajos a plébániai képviselőtestület jegyzője; Gerséné Márkus Mária az Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatóhelyettese és Kristóf József az Albertfalvi Keresztény Társas Kör elnöke koszorúzta meg a templom falán lévő emléktáblát.

forrás: Magyar Kurír

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

30 éves az önkormányzatiság  

1990 őszén tartották az első szabad, demokratikus önkormányzati választásokat a XI. kerületben is. Az önkormányzatiság 30. évfordulóján kétrészes összeállításunkkal azoknak a politikusoknak, szakembereknek, kerületi polgároknak szeretnénk pártállástól függetlenül köszönetet mondani, akik polgármesterként, alpolgármesterként és képviselőként dolgoztak kerületünkért, Újbudáért.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.