Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 18. hétfő, Piroska

Hóvirágtól a naspolyáig

Újbuda   |   2020, november 27 - 12:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

Molnár István Mihály nyerte meg idén a Magyarország Legszebb Konyhakertje díjat a Zártkert 3. vegyes kategóriában. A 77 esztendős, születése óta a kerületben élő hobbikertész a Gellért-hegy oldalában műveli kertjét.

A Magyarország legszebb konyhakertjei program 2012-ben Karcagon indult el, 2013-tól országos versennyé nőtte ki magát. Célja, hogy évről évre elismerjék a kertművelők munkáját, mindenkit ösztönözzenek arra, hogy alakítson ki konyhakertet, gondozza, termesszen benne minél több zöldséget, fűszer- és gyógynövényt, gyümölcsöt.

Az újbudai hobbikertész ismeri kertjének múltját is, tudja, hogy a világháború előtt franciakert díszlett ott. Felmenői iránti tiszteletből 1972 óta műveli ezt a közel kétezer négyzetméteres területet.

„Tudatosan, de főleg ráérezve igyekeztem a területet egy mai divatos, de fontos szó, a biodiverzitás szellemének megfelelve kialakítani. Így a lombos haszonfák, fertődi bogyósok, tűlevelűek, díszbokrok, díszfák mellett jut terület az idény szerinti zöldségféléknek, de nem marad el némi virág, sem a híres gellérthegyi orgona. A fajták számát nézve 40–50 féle növényem van, pályázatomnak megadhattam a Hóvirágtól a naspolyáig címet.

Kedvenceim a gyümölcsfák és a fertődi bogyósok, ezeket hobbikertész társaimnak is szívből ajánlom. Nem vettem útmenti árusoktól olcsónak tűnő szaporítóanyagot, de egyes kertészetek kupacba hányt, vírusmentesség igazolása nélküli csemetéit sem. Egy neves kecskeméti faiskolában vásároltam az oltványokat. Gyümölcsfáim ősi magyar eredetű, messzemenőkig rezisztens fajták. Az évek során a károsítók a gyümölcsökön, a hajtásokon és a lombozaton nem jelentek meg olyan mértékben, hogy permeteznem kellett volna. Lombtrágyát, tápanyag-utánpótlást gyökérzónába is kaptak a fák.”

Molnár István Mihály nemcsak az időjárás viszontagságaival, a klímaváltozás okozta nehézségekkel, de a növények kártevőivel is harcol. Az invazív fajok közül a spanyol óriáscsiga populációját visszaszorította, de az üvegházi liszteske, a vándorpoloska, valamint a gombafertőzések Magyarország legszebb konyhakertjét sem kímélik. A sérült gyümölcsösöket a gazdának meg kellett semmisítenie, de így is maradt elég érték a kertben ahhoz, hogy megnyerje idén a díjat.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Sajtóközlemény  

Újbuda polgármestere feljelentést tett az EMMI frissen kinevezett helyettes államtitkárának korábbi ügyében

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.