Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 9. vasárnap, Gergely

Húsvéti tojást kapnak ajándékba a kerület gyerekei és nyugdíjasai

Újbuda   |   2015, március 26 - 13:48
Nyomtatóbarát változatSend by email

Locsolóversekkel, népdalokkal és tojásfestéssel készülnek a kerületi kisiskolások húsvétra. Rajtuk kívül Újbudai Önkormányzata is meglepi az ünnephez kapcsolódóan az újbudai időseket.

Lassan hagyománnyá válik, hogy a jeles ünnepekre meglepetéssel készülnek az újbudai gyerekek. - Idén is versekkel, rajzokkal és kisebb ajándékokkal lepik meg húsvét alkalmával az időseket - mondta Hoffmann Tamás polgármester. Simicskó István parlamenti képviselő szerint szép hagyomány, hogy úgy készülnek a kerületi gyerekek a húsvétra, hogy közben gondolnak az idősebb generációkra.

A tojásokat, tálkákat, ecseteket és a tojásfestéket az önkormányzat biztosította. A kerület csaknem összes általános iskolája csatlakozott a programhoz és több mint 400 színes tojást készítettek a tanulók, akik csokinyuszit kaptak jutalmul.

Az iskolai tanmenet része a húsvéti ünnepkör, ezért a pedagógusok törekednek arra, hogy minél több népszokással, hagyománnyal ismertessék meg a gyerekeket. – Olvasás órán népi játékokkal foglalkozunk, locsolóverseket tanulunk és a régi tojásdíszítési szokásokkal is megismerkedünk – mondta Prónay Zita, az Ádám Jenő Általános Iskola tanítója.

A hagyományos díszítési technikákat kézműves foglalkozáson, szakkörön tanulják, ahol gyakorolják az írókázást és festő növényekkel (áfonyával, céklával, hagymával) festik a tojásokat.

H.L.

Húsvéti tojást kapnak ajándékba a kerület gyerekei és nyugdíjasai

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átadták a Pro Communitate és Pro Urbe díjakat

Horváth György, a Kelenföldi Egyesület Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke kapta idén a „Pro Urbe Újbuda” kitüntetést. A Kelenföldi Városközpont lakóépület-rehabilitációja területén kifejtett munkája, valamint a kerületi polgárok életkörülményeinek javításáért, a városrész szellemi és anyagi javainak gyarapításáért végzett kiemelkedő tevékenysége miatt részesült az elismerésben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.