Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 21. csütörtök, Orsolya

Idén is lesz Kultúrházak éjjel-nappal

Újbuda   |   2018, január 25 - 15:02Nyomtatóbarát változatSend by email

Sokszínű programkínálattal várja idén a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat február 2. és 4. között országszerte több száz helyszínen a látogatókat.

Tavaly rekordszámú, mintegy hatszáz résztvevő intézmény szervezett programokat országszerte - mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón. Ebben az évben a Helyben van a sokszínűség szlogennel a szervezők arra akarják ösztönözni a résztvevő intézményeket, hogy minél szélesebb programkínálattal készüljenek a hétvégére, ezzel ráirányítva a figyelmet a helyben lévő kulturális értékekre és a művelődési intézmények helyi társadalomban betöltött közösségépítő munkájára.

Idén a hagyományos táncházak, népzenei és néptánc-találkozók, farsangi programok mellett várhatóan az egyik leglátványosabb produkció a kínai festészet remekeit megidéző kínai táncelőadás lesz Százhalombattán. A Lehet-e játék a technika kérdést a pécsi Lego-robotprogramozás és a kecskeméti rajz- és animációs filmiskola műhelyfoglalkozása válaszolja meg, a közösségi programok iránt érdeklődőket pedig kincskereső játékokra, römi versenyre, bridzspartyra, pingpong maratonra és csocsó bajnokságra is várják. Lesz "művházi ottalvós buli" Balatonkenesén, Székesfehérváron és Vokányban, a vizuális élmények iránt érdeklődőket pedig a pécsi KépRegények Fényjátékára várják.
Az idén először három kiemelt helyszíne is lesz a rendezvénynek: február 2-án Budakeszin indul útjára az eseménysorozat, szombaton a nagyvárosok közül Székesfehérvár lesz a figyelem középpontjában, a kisetelepülések közül pedig Hidasnémeti élvez kiemelt figyelmet február 4-én.
A családok évéhez kapcsolódva a sorozat szombati napján három kiválasztott művelődési házban úgynevezett fordított napot tartanak majd, akkor a szülők is kipróbálhatják azokat a tevékenységeket, amelyekben a gyermekeik vesznek részt év közben. A szervezők ebben az évben is meghirdették a közművelődési intézményeknek szóló pályázataikat, amelyekről a rendezvény holnapján lehet tájékozódni.
A Kultúrházak éjjel-nappal célja a kezdetektől fogva az volt, hogy felhívja az emberek figyelmét a kultúrafogyasztás fontosságára és arra, hogy ez az intézményhálózat milyen fontos része a magyar kultúrának - hangsúlyozta Bordás István, a rendezvényt szervező Magyar Népművelők Egyesületének elnöke.

Az országos rendezvényhez január 26-ig csatlakozhatnak a magyarországi és határon túli művelődési intézmények.

A magyar közművelődési intézményeket 2016-ban 63,4 millió fő kereste fel. A művészeti csoportok száma 13 ezer volt, ebben 252 ezer aktív tag folytatott valamilyen amatőr művészeti tevékenységet. Az országszerte működő 13 ezer szakkör és klub 357 ezer tagot számlált. A különböző képzéseken 509 ezer fő vett részt, az ismeretterjesztő rendezvényeken pedig 1,5 millió főt regisztráltak. A közművelődési helyek által szervezett kiállításokat 31,6 millió látogató tekintette meg, a közösségi rendezvényeket 10,7 millióan keresték fel, a szórakoztató előadásokat 8,1 millióan, míg a különböző filmvetítéseken, népművészeti programokon 7,3 millióan vettek részt 2016-ban.