Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Idén is megrendezték a Műegyetem tudományos táborát

Újbuda   |   2018, július 25 - 16:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

Harmadik alkalommal táboroztak a természettudományok iránt érdeklődő középiskolások a BME-n. A TTK Science Camp táborban hat ország 49 településéről vettek részt a középiskolások.

Véget ért a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott TTK Science Camp tábor. A záró rendezvényen Józsa János rektor elmondta, hogy a tábor résztvevői nemcsak elméleti tudásukat növelték, hanem képet kaptak arról, hogy az általuk meglátogatott ipari partnerek széles spektrumát nyújtják azoknak a munkahelyeknek, ahol természettudományos tudásra van szükség.

Idén is sokan jelentkeztek a táborba, amelyen végül 61-en vehettek részt. A kiválasztásnál ezúttal is elsősorban a tanulmányi eredmény és az érdeklődési kör volt a legfőbb szempont, amelyet ajánlólevél és a versenyeken elért eredmények támogattak. A szervezők főként a vidékiekre, a lányokra és a határon túli diákokra számítottak; az összesítés alapján hat ország 49 településéről érkeztek a középiskolások.

A táborozók ezúttal is tudományos előadásokat hallgattak meg, önálló műhelymunkát végeztek és külső helyszíneket látogattak meg – ilyen volt például a Paksi Atomerőmű, az BKK Futár Központ, az Országos Onkológiai Intézet, a Morgan Stanley, és a Semilab. A résztvevők a Műegyetemen nemcsak a BME Ipar 4.0 Technológiai Központot ismerhették meg, hanem a Sportközpont nyújtotta lehetőségek széles választékát egyaránt, továbbá a BME és a könyvtár történetét és működését bemutató sétán is részt vettek. Újdonság volt a hajókirándulás, valamint a Vörös István, József Attila-díjas költő által tartott kreatív írás kurzus is. A táborlakóknak különböző kulturális és közösségi programokat is rendeztek a TTK hallgatói szervezetek, végül a záró eseményen a különböző színek nevét viselő csapatok okleveleket vettek át.
- Döntéseket hozni a jó mérnöknek a napi gyakorlat része: ezt több éves, sokféle műveltségre épülő tanulás előzi meg, amelynek nagy részét a Műegyetemen elsajátíthatják. De nemcsak választott szakterületük fejlődéséhez járulhatnak hozzá, hanem maguknak is sikeres és boldog életet alapozhatnak meg – fogalmazott az egyetem rektora.

forrás: bme.hu

fotók: Philip János

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Biztonságosabb hely lett a Kelenföldi pályaudvar  

A nagyvárosi aluljáró a társadalmi problémák olvasztótégelye, természetéből adódóan generálja a konfliktusokat. Augusztusban az Örs vezér terén járókat terrorizáló banda ügyét kapta fel a média, majd a beszámolók a Kelenföldi pályaudvart is feltették a problémás csomópontok listájára. A hatóságok fellépést ígértek, lapunk utánajárt, mi történt azóta.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.