Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 4. szombat, Izidor

IdőJárás - Őrmező történelmének felfedezése

Újbuda   |   2019, szeptember 16 - 14:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

IdőJárás címmel rendeztek fesztivált Őrmezőn a Budapest 100 Nyitott Házak Hétvégéjének mintájára. A programot Újbuda Önkormányzata és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) valósított meg az URBACT Come in! Beszélő házak / Megosztott történetek nemzetközi hálózat részeként szeptember 15-én.

A rendezvény célja volt, hogy mind a környékbeliek, mind az érdeklődők felfedezzék Őrmező értékeit, épített és szellemi örökségének kincseit, híres lakóit és hétköznapi hőseit. Az eseményt Junghausz Rajmund önkormányzati képviselő nyitotta meg, a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium diákjai adtak koncertet.

A Költők parkjában bemutatták a Volt egyszer egy Őrmező közösségi kiállítást, amely régi fényképek, dokumentumok segítségével ismertette a városrész kialakulásának történetét.

A fesztivál közösségi programjain volt képeslapkészítés (a munkákat az Őrmezőn élt költő, Kormos István mesefigurájával, Vackorral lehetett díszíteni), volt retró társasjáték, a KultúrAktív Egyesület foglalkozásán pedig lakótelepet lehetett alkotni.

A panelbeszélgetésen a 60-as és 70-es évek építészetéről értekezett Frazon Zsofia muzeológus, Hermann Veronika médiakutató, Keserue Zsolt képzőművész és Szemerey Samu építész, urbanista.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Jelölési hibák lehetnek a húsvéti sonkákon  

Élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek az előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztje során ellenőrzött húsvéti sonkák, viszont kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák ezúttal is előfordultak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.