Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 29. csütörtök, Nárcisz

IdőJárás – új közösségi fesztivál Őrmezőn

Újbuda   |   2019, augusztus 15 - 09:46
Nyomtatóbarát változatSend by email

A jó példa ragadós, tartja a mondás. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett Budapest100 Nyitott Házak hétvégéje nyomán ma már számos európai város, kerület megrendezi a maga fesztiválját, így Őrmező is. Az IdőJárás Fesztivál célja nemcsak a szórakoztatás, hanem a közösségépítés is, amelynek jó alapjai vannak Újbudán.

Májusban kilencedik alkalommal tárultak ki az ajtók a főváros épületeit önkéntesek és a lakók segítségével megnyitó Budapest100 Nyitott Házak hétvégéjén. Az eseménysorozat eddig több mint 150 ezer embert mozgatott meg, és 655 épületet nyitott ki a nagyközönség előtt. A Bartók Béla úton működő KÉK – Kortárs Építészeti Központ és az OSA Archívum által közösen életre hívott program nem csak a helyiek körében népszerű, számos nemzetközi elismerést is kapott. Köztük volt 2017-ben az URBACT, az Európai Unió integrált városfejlesztési programjának „jó gyakorlat” díja, amelynek révén lehetőség nyílt rá, hogy Újbuda Önkormányzatával együttműködve egy nemzetközi transzferhálózat épüljön a fesztivál módszertanának adaptálására.
A „Come in!” Nyitott házak/Megosztott történetek nevű projekt fő célja, hogy mobilizálja a sokszor zárkózott lakókat, egyúttal növelje az épített környezetünk iránti tudatosságot. Olyan házak, épületek, terek nyílnak meg ilyenkor, amelyek nem feltétlenül régiek vagy állnak védelem alatt, de identitásuk, szellemiségük vagy történetük a helyi közösség építésében fontos lehet.
A hálózathoz csatlakozó hét európai partnerváros – Újbuda (Magyarország), Gyergyószentmiklós (Románia), Varaždin/Varasd (Horvátország), Targówek kerület, Varsó (Lengyelország), Plasencia (Spanyolország), Forlì (Olaszország) és Pori (Finnország) – egyaránt erős helyi identitással és karakteres, egymástól jelentősen különböző épített örökséggel rendelkezik, ami eltérő kihívások elé állítja őket. Forlì például a Mussolinihez kötődő racionalista épületeiről szeretne társadalmi párbeszédet, Gyergyószentmiklós a város örmény hagyományaihoz közelítene az épített emlékeken keresztül, Varasd pedig a turizmusbarát barokk belváros mellett háttérbe szoruló modern építészeti értékekre irányítaná a fókuszt, ahogy Plasencia, Targówek kerülete és Pori is.
A projekt vezetőpartnere Újbuda, ahol már most is számos, a helyi identitásra fókuszáló esemény van, mint például az Albertfalvi Napok, a Kelenvölgyi Ezerjó, vagy épp az Őrmező Ünnepe. Utóbbi idén szeptemberben társat is kap az IdőJárás címet viselő fesztivállal, amely nem csupán egy napra szól, hosszú távon alakíthatja át a városhoz és lakóihoz fűződő viszonyunkat. A résztvevők nagyobb felelősséget vállalnak azért, amit ismernek, értenek és szeretnek, és azt is felismerhetik, hogy van lehetőségük környezetük formálására. A közösen megálmodott, végrehajtott programok és akciók pedig valódi közösséget kovácsolhatnak az egymás mellett élőkből.
Őrmező urbanisztikai adottságai és az ebből fakadó esetleges gátak mellett összetartó közösség, a városrészhez az aktív kulturális intézmények és civil szervezetek mellett rengeteg érdekes sztori, korszakos költő és városi kuriózum kapcsolódik. Itt van például a Hunyadi-forrás, ahonnan a 19. században a Wall Streetig szállították a gyógyító keserűvizet, Őrmezőn élt Vackor kitalálója, Kormos István költő, és koncertek előtt gyakran melegített a Karthago zenekar a helyi basszusgitárosnál.
A szeptember 15-i esemény központi helyszíne a Költők Park­ja­, fő attrakciója pedig egy építész hallgatók által, a lakók bevonásával tervezett köztéri instal­láció. A bejárható térkompozíció bemutatja a közösségi várostörténeti kutatás eredményeit, a helyiek megosztott történetei, fotói pedig megmutatják, milyen volt az élet Őrmezőn az elmúlt negyven évben. Mindemellett változatos programok várnak minden korosztályt: lesz panelépítés legóból, közösségi sportszertár, tetőről fotózás, városi társasjátékok.
A program 14 órakor a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium diákjainak koncertjével indul, amit panelbeszélgetés követ 16 órakor. Az urbanista, médiakutató és muzeológus résztvevők azt vizsgálják, hogyan gondolkodtak a lakótelepekről egykor, és hogyan viszonyulnak hozzájuk ma.
A szervezők különös figyelmet fordítanak a legkisebbekre: rajzpályázattal erősítenek a helyi Vackor-kultuszon, kiállítást rendeznek gyerekek által készített, az általuk választott őrmezői köztérbe photoshopolt miniszobrokból, és bemutatkozik a tartalmas iskolán kívüli lehetőségeket kínáló új programközpont is. A nap közösségi piknikkel zárul a Közösségi Kertben, ahol eldől, mi lesz Őrmező hivatalos vendégváró finomsága 2019-ben.
(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Szelíd türelemmel élek - Interjú Erdélyi Timea színésznővel  

Erdélyi Timea a Karinthy Színház Maga lesz a férjem című előadásnak egyik főszereplője. 2020 őt is számos nehézség elé állította, de mint meséli, ennek ellenére sok mindenért hálával tartozik sorsának. Rendkívüli helyzetekkel, mozgalmas eseményekkel tarkított nagy kihívás ez az év számára is.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.