Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 6. hétfő, Csaba

Interneten is intézhetők választási ügyek

Újbuda   |   2014, július 25 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Elindult a Nemzeti Választási Iroda (NVI) új, az önkormányzati választás információival feltöltött internetes oldala.

A www.valasztas.hu oldalon pénteken megjelentek a választás lebonyolítását meghatározó jogszabályok szövegei, így többek között az alaptörvény, a választási eljárásról szóló törvény, a nemzetiségek jogairól szóló törvény, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló jogszabály. 

Az önkormányzati és nemzetiségi választásra készült oldalon nyomon lehet majd követni a nyilvántartásba vett jelölőszervezeteket, a jelölteket, és online lehet intézni a névjegyzékkel kapcsolatos ügyeket, mint például az átjelentkezés, a mozgóurna-igénylés, vagy a nemzetiségi névjegyzékbe vétellel kapcsolatos ügyeket.

Az NVI által közzétett adatok szerint a választójoggal rendelkező polgárok névjegyzékében a választás kitűzését követő napon, július 24-én 8 189 375 személy szerepelt, a települések száma 3 177 (az önkormányzati választás napján születik meg az eddig Balatonkeneséhez tartozó Balatonakarattya). 
Magyarországon összesen 3 008 olyan település van, ahol 10 ezer vagy annál kevesebb lakos él, ezeken a helyi önkormányzati képviselőket a település választópolgárai egyéni listás (korábban kislistásnak nevezett) választási rendszerben választják meg, a település egy választókerületet alkot. 
Az NVI adatai szerint 169 olyan település van, ahol tízezernél többen laknak, ezeken a képviselők vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - jutnak mandátumhoz.

MTI 

Interneten is intézhetők választási ügyek

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.