Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Intézményfejlesztés és tehetséggondozás

Újbuda   |   2018, június 21 - 09:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

Itt a vakáció, kiürülnek az iskolák, ahol év közben megannyi esemény, verseny, ünnepség van, amelyeknek tevékeny része az önkormányzat is. A 2017/2018-as tanévet Molnár László oktatásért felelős alpolgármesterrel értékeltük.

Most ért véget a második tanév, amióta az iskolák állami fenntartásban vannak, miközben lapunkban is számtalan, az önkormányzat által szervezett tanulmányi és sportversenyről számolhatunk be.
A Klebelsberg Intézményfenntartó megalakulásakor, 2016-ban nem volt kérdés, hogy lehetőségeinkhez mérten az iskolákat továbbra is segítenünk kell. Megtartottuk az Újbudai Pedagógiai Irodát (UPI), hiszen ez olyan műhelye a kerületi tehetséggondozásnak, amelyhez hasonló csak nagyon kevés működik a fővárosban. Az UPI egy 25 millió forintos éves költségvetéssel rendelkező szervezet, amely az idei tanévben 39 versenyt szervezett, közel 3500 tanuló részvételével. Ezáltal a gyerekek folytonos, jó értelemben vett versenyhelyzetben vannak, így egy fővárosi megmérettetésen vagy a középiskolai felvételin ismert szituációban találják magukat, csupán a teljesítményre kell összpontosítaniuk. Diákjaink és tanáraik felkészültségét mutatja, hogy budapesti szinten is rendre jól szerepelnek, két általános iskola pedig évek óta a legjobb fővárosi intézmények között van. Hasonló indíttatású az önkormányzat által támogatott robotprogramozó tanfolyam is: a résztvevők már a második év végén kiemelkedő eredményeket értek el az országos versenyen, köztük korosztályos győzelmet is. Ez a program igazolja, hogy a lehető legtöbb területen meg kell teremteni a gyerekeknek a fejlődés lehetőségét, iskolai időn kívül is. Az informatika azért is fontos, mert Újbudán működik a hazai mérnökképzés két legerősebb felsőoktatási intézménye, ami hosszú távon még rengeteg lehetőséget jelent nekünk.

Nyáron sem hagyják magukra a jó képességű diákokat, augusztusban rendezik meg a soltvadkerti tehetségtábort.
Ez viszonylag új kezdeményezés, egyfajta jutalom a jól teljesítő diákoknak, egyúttal a pedagógusoknak – a tehetséggondozás, a versenyek róluk is szólnak. Nekik is remek motiváció egy-egy jó versenyeredmény, amely az egyéni fejlődésben is megmutatkozik. A sikerélmény, az elismerés mindenkinek fontos, így az idei évben is 5 millió forinttal támogattuk az intézmények év végi jutalomkönyv-vásárlását.

A lakásvásárlások és az új beköltözők számát illetően is előkelő helyen szerepel Újbuda, ami maga után vonja a gyermeklétszám növekedését is. Ezzel mennyire tud lépést tartani a kerület?
Nyugodtan mondhatom, hogy kerületi szinten van elég általános iskolai férőhely, persze az egyes intézményekbe némi eltéréssel jelentkeznek a diákok. Azt tapasztaljuk, hogy egy-egy lakóparképítés hatása három-négy év múlva csapódik le az iskolai létszámokban. Igyekszünk előrelátóak lenni, ezért is készült el a Kerületi Intézményfejlesztési Koncepció, amelyet a tankerület rendelkezésére bocsátottunk. Nekik is van hasonló tervezetük, összhangban a miénkkel, tehát mindenki tisztában van a kihívásokkal, és a megoldásokon is folyamatosan dolgozunk.

A közelmúltban két nagy intézményfejlesztést jelentettek be: ezek a Szent Imre, illetve a Szent Margit gimnáziumokban épülő sportkomplexumok. Várható még ilyen léptékű fejlesztés a kerület oktatási intézményeiben?
A Szent Margit és a Szent Imre gimnáziumok fejlesztése kormányzati forrásokból valósul meg, és a jövő szempontjából is fontosak, növelik a kerület értékét. Ám önkormányzati szinten is folyamatos a munka. Megtörtént például a Farkasréti Általános Iskola bővítésének és teljes felújításának tervezése, és reményeink szerint belátható időn belül meg is valósul. Addig sem maradunk tétlenek, a tao révén teljes mértékben megújul az intézmény uszodája, csakúgy, mint a Petőfi suli tornaterme, így újabb lehetőségek nyílnak meg a mindennapos testnevelésórák előtt. A diáksport is nagyon hangsúlyos: 25 sportág 132 versenyszámában összesen 7300 diák indult ebben a tanévben.


(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.