Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 3. péntek, Ferenc

Intézményfejlesztés és tehetséggondozás

Újbuda   |   2018, június 21 - 09:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

Itt a vakáció, kiürülnek az iskolák, ahol év közben megannyi esemény, verseny, ünnepség van, amelyeknek tevékeny része az önkormányzat is. A 2017/2018-as tanévet Molnár László oktatásért felelős alpolgármesterrel értékeltük.

Most ért véget a második tanév, amióta az iskolák állami fenntartásban vannak, miközben lapunkban is számtalan, az önkormányzat által szervezett tanulmányi és sportversenyről számolhatunk be.
A Klebelsberg Intézményfenntartó megalakulásakor, 2016-ban nem volt kérdés, hogy lehetőségeinkhez mérten az iskolákat továbbra is segítenünk kell. Megtartottuk az Újbudai Pedagógiai Irodát (UPI), hiszen ez olyan műhelye a kerületi tehetséggondozásnak, amelyhez hasonló csak nagyon kevés működik a fővárosban. Az UPI egy 25 millió forintos éves költségvetéssel rendelkező szervezet, amely az idei tanévben 39 versenyt szervezett, közel 3500 tanuló részvételével. Ezáltal a gyerekek folytonos, jó értelemben vett versenyhelyzetben vannak, így egy fővárosi megmérettetésen vagy a középiskolai felvételin ismert szituációban találják magukat, csupán a teljesítményre kell összpontosítaniuk. Diákjaink és tanáraik felkészültségét mutatja, hogy budapesti szinten is rendre jól szerepelnek, két általános iskola pedig évek óta a legjobb fővárosi intézmények között van. Hasonló indíttatású az önkormányzat által támogatott robotprogramozó tanfolyam is: a résztvevők már a második év végén kiemelkedő eredményeket értek el az országos versenyen, köztük korosztályos győzelmet is. Ez a program igazolja, hogy a lehető legtöbb területen meg kell teremteni a gyerekeknek a fejlődés lehetőségét, iskolai időn kívül is. Az informatika azért is fontos, mert Újbudán működik a hazai mérnökképzés két legerősebb felsőoktatási intézménye, ami hosszú távon még rengeteg lehetőséget jelent nekünk.

Nyáron sem hagyják magukra a jó képességű diákokat, augusztusban rendezik meg a soltvadkerti tehetségtábort.
Ez viszonylag új kezdeményezés, egyfajta jutalom a jól teljesítő diákoknak, egyúttal a pedagógusoknak – a tehetséggondozás, a versenyek róluk is szólnak. Nekik is remek motiváció egy-egy jó versenyeredmény, amely az egyéni fejlődésben is megmutatkozik. A sikerélmény, az elismerés mindenkinek fontos, így az idei évben is 5 millió forinttal támogattuk az intézmények év végi jutalomkönyv-vásárlását.

A lakásvásárlások és az új beköltözők számát illetően is előkelő helyen szerepel Újbuda, ami maga után vonja a gyermeklétszám növekedését is. Ezzel mennyire tud lépést tartani a kerület?
Nyugodtan mondhatom, hogy kerületi szinten van elég általános iskolai férőhely, persze az egyes intézményekbe némi eltéréssel jelentkeznek a diákok. Azt tapasztaljuk, hogy egy-egy lakóparképítés hatása három-négy év múlva csapódik le az iskolai létszámokban. Igyekszünk előrelátóak lenni, ezért is készült el a Kerületi Intézményfejlesztési Koncepció, amelyet a tankerület rendelkezésére bocsátottunk. Nekik is van hasonló tervezetük, összhangban a miénkkel, tehát mindenki tisztában van a kihívásokkal, és a megoldásokon is folyamatosan dolgozunk.

A közelmúltban két nagy intézményfejlesztést jelentettek be: ezek a Szent Imre, illetve a Szent Margit gimnáziumokban épülő sportkomplexumok. Várható még ilyen léptékű fejlesztés a kerület oktatási intézményeiben?
A Szent Margit és a Szent Imre gimnáziumok fejlesztése kormányzati forrásokból valósul meg, és a jövő szempontjából is fontosak, növelik a kerület értékét. Ám önkormányzati szinten is folyamatos a munka. Megtörtént például a Farkasréti Általános Iskola bővítésének és teljes felújításának tervezése, és reményeink szerint belátható időn belül meg is valósul. Addig sem maradunk tétlenek, a tao révén teljes mértékben megújul az intézmény uszodája, csakúgy, mint a Petőfi suli tornaterme, így újabb lehetőségek nyílnak meg a mindennapos testnevelésórák előtt. A diáksport is nagyon hangsúlyos: 25 sportág 132 versenyszámában összesen 7300 diák indult ebben a tanévben.


(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megnyitott az Újbudai Adventi Vásár

Idén először a Bikás Parkban nyitott meg az Újbudai Adventi Vásár, amely egészen szentestéig kínál színes, ünnepi programokat. A megnyitón a Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola gyermekkara és a Petőfi Musical stúdió teremtettek karácsonyi hangulatot, a frissen elkészült korcsolyapályát pedig műkorcsolya bemutatóval avatták fel. Advent első vasárnapján Dr. László Imre polgármester, dr. Gáncs Tamás, a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze, és Kelemen Imre atya, a Kelenföldi Szent Gellért templom plébánosa ünnepi beszédeik után együtt gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.