Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 10. hétfő, Lőrinc

Irány a közösségi kert

Újbuda   |   2018, május 23 - 15:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szezonnyitó családias hangulatú pikniket tartottak a kelenföldi Hengermalom közben lévő közösségi kertben.

A közkertek kialakítását 2013-ban kezdte el az önkormányzat, azóta több tucat ágyás lelt gazdára Újbudán. Haidar Norbert önkormányzati képviselőtől megtudtuk: Kelenföldön 2016 őszétől van lehetőség közösségi kertészkedésre. A kertek kedvezően hatnak az emberi kapcsolatokra, rohanó világunkban a közös célok és hobbik összehozzák az embereket. A közös öntözésnek, ültetésnek köszönhetően új barátságok születnek, könnyebben alakul ki jószomszédi viszony.

Haidar Norbert emlékeztetett: idén újra meghirdették a néhány éve Karcag alpolgármesterének kezdeményezésére indított, „Magyarország legszebb konyhakertjei” országos pályázatot. A mostani versenyre a pikniken is lehetett regisztrálni. Idén három kategóriában adhatják le nevezéseiket a konyhakertet művelő lakosok, társasházak és intézmények, azaz jelentkezhetnek közösségi (óvoda, iskola, közösségi), mini (50 négyzetméter alatti) és balkon (erkélyen, teraszon kialakított) kertekkel.
Az országos program tavaly a hasznos rovarokra fókuszált. Közéjük tartozik például a katicabogár, a fürkészdarázs, a méhek, fátyolkák, holyvák, futóbogarak vagy a lebegőlegyek. - A környezettudatosság és a természetvédelem nagy hangsúlyt kap a mozgalomban, az előző évekhez hasonlóan kiemelt téma maradt a madárbarát és mezítlábas kert vagy a gyíkparadicsom telepítése, amelyek közül több is található újbudai óvodákban – mondta Hoffmann Tamás polgármester. Rendkívül népszerűek a zöldfalak is, továbbá gyakoriak az iskolásoknak szóló, a természet szépségeire és annak óvására figyelmeztető programok. A kertészkedésről elmondta: kitűnő kikapcsolódás számára a frissen kikelt hajtások gondozása.

A Hengermalom közben tartott piknik programján környezetvédelemben jártas szakember válaszolta meg a kérdéseket és tartott rövid előadást a növénytermesztésről, az ágyások gondozásáról. A rendezvényen, követve a több éves hagyományt, a politikusok vetőmagokat, valamint paprika és paradicsom palántákat osztottak szét az ágyások gondozóinak.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Párakapu, árnyékoló és ivóvíz a kormányhivatali ügyintézésre váróknak  

Aki járt mostanában hivatalos ügyet intézni a Kormányablaknál, tudja, hogy esetenként kígyózó sorok is állnak a Bocskai úti épület előtt a hőségben. Újbuda Önkormányzata éppen ezért saját költségén árnyékolót, párakaput és ballonos ivóvizet helyezett ki a Kormányhivatal bejárata elé, hogy enyhítsék a kánikula hatásait, javítsák a sorban állók komfortérzetét.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.