Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Iskolai körútra indult a bozonbusz

Újbuda   |   2014, szeptember 23 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megérkezett első állomására a genfi nukleáris kutatóközpont, a CERN megalapításának hatvanadik évfordulóján, májusban átadott Sokszínű Fizikabusz. A budapesti Mechatronikai Szakközépiskola előtt parkoló interaktív kiállítótér a tudományt és a kutatói életpályát népszerűsíti középiskolások között.

Az ELTE lágymányosi kampuszán májusban ünnepelték a genfi nukleáris kutatóközpont, a CERN megalapításának hatvanadik évfordulóját. Akkor Lévai Péter, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója és Rolf Heuer, a CERN főigazgatója átadta az ország első utazó, Sokszínű Fizikabuszát, közismertebb nevén a "Bozonbuszt".

A jármű szeptemberben kezdte meg körútját, amelynek során az ország különböző középiskoláiban népszerűsíti majd a fizikát. A busz egyik felében a Nanocsodák mozgásban című kiállítás kísérleteit lehet kipróbálni, másik része pedig a CERN világát (az LHC alagutat és a detektormágneseket) mutatja be. Lesz 3D-s filmvetítés, illetve több, a mikrovilág rejtelmeiről szóló fizikai előadás is, ezen kívül látványos kísérlet-bemutatóval is szórakoztatják az érdeklődőket.

A Mechatronikai Szakközépiskola diákjai évek óta szoros együttműködésben állnak a Fizikai Intézet tudósaival, ezért is választották a szervezők ezt az intézményt a bozonbusz első állomásának. A roadshow programjaival azonos időben tudományos ismeretterjesztő sorozat is nyílt az újbudai iskolában, amelynek előadásai az űrkutatáshoz, valamint a lézerek világához kapcsolódnak.

T.D. - ÚjbudaTV

Iskolai körútra indult a bozonbusz

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Negyedóra Dr. Gara Imrével

’Mindenki a vakcináról beszél, pedig lehet, hogy a gyógyszer hamarabb célba ér’ – vallja dr. Gara Imre orvosprofesszor. A szakértő szerint ma már számos ígéretes gyógymód, meglévő vagy éppen fejlesztés alatt álló orvosság és biológiai terápia vizsgálata zajlik a világban, amelyek közül bármelyikről kiderülhet, hogy segít a koronavírus legyőzésében. A professzor azt sem tartja kizártnak, hogy épp egy magyar találmány fog áttörést hozni a gyógykezelésben. Dr. Gara Imre az orvosi kutatások aktuális eredményeiről, az alternatív gyógymódok hátrányairól, valamint a vírustagadás pszichológiai okairól is beszélt az Újbuda TV-nek.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.