Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

Ismét jól szerepel a BME a Quacquarelli Symonds egyetemi rangsorában

Újbuda   |   2019, október 17 - 12:46Nyomtatóbarát változatSend by email

A feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményei között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a legjobb 35 között szerepel.

A Quacquarelli Symonds (QS) által közzétett Emerging Europe and Central Asia (EECA) listán 350 egyetem mutatói és eredményei olvashatók. A nemzetközi listára 17 magyar felsőoktatási intézmény került fel; a Műegyetem a 34. helyet szerezte meg. A szomszédos, vagy a visegrádi országok műszaki egyetemeinek eredményeit vizsgálva is jól teljesített a BME. A 25-ből mindössze 3 előzi meg: a Czech Technical University in Prague, a Warsaw University of Technology és a Brno University of Technology.

A QS világranglistájával ellentétben az EECA egy szűkebb rangsor, amely objektívebben tükrözi a hasonló finanszírozási lehetőségekkel rendelkező fejlődő országok egyetemeinek színvonalát azáltal, hogy ebben az összesítésben nem szerepeltetnek sem amerikai, sem pedig brit egyetemet. A sorrend kialakításakor 9 szempont szerint súlyoztak a listakészítők: az akadémiai, valamint a munkaadói elismertség, az oktató/hallgató arány, az egy oktatóra eső publikációk száma, a publikációk idézettsége, a PhD fokozattal rendelkezők száma, a webes megjelenések aránya, továbbá a külföldi oktatók és hallgatók számossága.

foráás: bme.hu