Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 20. csütörtök, Fábián, Sebestyén

Ismét példát mutatott a településeknek Újbuda

Újbuda   |   2017, október 2 - 09:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az újbudai Gyalogló idősklub mintájára országos program indul az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóvoltából – jelentette be Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár a kerületben.

A demográfiai kihívások mellett választ kell adni a várható élettartam-növekedésből adódó kérdésekre is, ezért a családalapítás és az idősek támogatása elválaszthatatlan egymástól – közölte Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár.Úgy véli, a kormányzati támogatások önmagukban nem elegendők a születésekhez és a generációk közötti együttműködés erősödéséhez; szemléletváltásra is szükség van. A helyettes államtitkár a nyugdíjasokat is segítő intézkedések közül kiemelte a nők ledolgozott 40 év utáni nyugdíjazását, és az unokák nevelése mellett igénybe vehető gyest. A futás, a gyaloglás – a gyaloglóklubok – pedig fizikai értelemben is frissítik az időseket, ami kitartásra, a célok elérésére ösztökéli őket, miközben barátságok, új kapcsolatok is szövődhetnek. Újbuda időspolitikája példaértékű, hiszen valódi közösségek születnek, miközben az idősek is hasznos és megbecsült tagjai a társadalomnak – fejezte be beszédét Illés Boglárka.

Újbuda valóban mintaként szolgál az önkormányzatok számára – köszöntötte a különböző településekről érkező idősklubok tagjait Molnár László alpolgármester. - Tapasztalatainkat nem tartjuk meg magunknak, hanem szívesen megosztjuk azokat másokkal – tette hozzá. A gyaloglóklub 2012-ben indult, de azóta olyan speciális alkalmakra is sor kerül, mint a természetjárás vagy a városi séták. A gyaloglás az egyik legköltséghatékonyabb mozgásforma. Az önkormányzat legidősebb, leggyorsabb, leginkább rendszeresen gyalogló időseket ajándékokkal – hátizsák, füzet, termosz, esernyő – és különböző programokkal ösztönzi a folyamatos mozgásra. Mindez mindössze pár százezer forintba kerül az önkormányzatnak.

Az országos gyalogló idősklub elindításáról szóló eseményen Papp László színész, természetjáró túrabakancsban, túrahátizsákkal, túranadrágban lépett a gyaloglók elé, majd kedvcsinálóként Berda József Vándorének című költeményét szavalta el és jó tanácsokkal látta el az érdeklődőket.

A gyaloglóklub ötlete Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, tizennégyszeres magyar bajnoktól származik, aki minden séta alkalmával hangsúlyozza, hogy a hosszú és boldog élet titka a mozgás és a kevés, de annál egészségesebb étel. A jelenlegi és a leendő klubtagokat arra biztatja, hogy a hűvös időjárás ellenére mozduljanak ki és sétáljanak, mert a rendszeresen végzett mozgás eme könnyebb formája jó közérzetet biztosít, megőrzi és javítja az egészséget, a jobb fizikai állapot pedig növeli az idős emberek biztonságérzetét. Az egyéni és a közösségi gyaloglás is jó hangulatot és erőnlétet biztosít.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.