Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 18. hétfő, Piroska

Itt az ELEVEN Ősz: finn forgatag a Bartókon

Újbuda   |   2017, szeptember 22 - 10:42
Nyomtatóbarát változatSend by email

Negyedik alkalommal rendezik meg az ELEVEN Ősz fesztivált a Bartók Béla úton. Budapest kulturális főutcáján ezúttal Finnország mutatkozik be szeptember 21-24 között, a Bartók Béla Boulevardon lesz mobilszauna, mölkky, finn design termékek, a skandináv ízek kedvelői finn desszerteknek, ételeknek és kávékülönlegességeknek örülhetnek.

Finnország államiságának 100. évfordulója adja az idei ELEVEN Ősz apropóját – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet az Újbudán lévő Finn nagykövetségen tartottak szeptember 21-én. Petri Tuomi-Nikula nagykövet számára öröm, hogy kultúrájukat a Kulturális Tizenegy Egyesület segítségével a magyarok jobban megismerhetik szeptember 22-24 között. Cita Högnabba-Lumikero a Finn Agora Kulturális Intézet igazgatója elmondta, országuknak 17 kulturális intézete van világszerte, a térségben egyedüliként Magyarországon. Úgy véli, ez is a két nemzet kiemelkedően jó kapcsolatáról árulkodik.

Faur Zsófia a Kulturális Tizenegy Egyesület elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy évről évre igyekeznek minél színesebb és minél tartalmasabb programokat hozni a Bartók Béla Boulevard-ra, olyanokat, amik nemcsak a helyieknek, hanem a kerületnek és a fővárosnak is hozzáadott érteket jelentenek.

A finn dizájncég, a Marimekko termékeit a Hadikban, a fiatal fotós, Jussi Puikkonen szaunafotóit a szemközti Szatyor Art Space-ben lehet megtekinteni, ugyanakkor a Bartókon autentikus finn dizájner tárgyakkal mutatnak be. A gyerekeknek workshopokat, filmvetítéseket, meséléseket szerveznek a Pagonyban, a K.A.S. Galériában és a Tranzitban.
Aki a gasztronómiát jobban kedveli, az finn házi süteményeket (pulla, vadelmakakku) és ételeket (lazacleves, füstölt rénszarvashús tekercs) kóstolhat meg a Szent Gellért tértől a Feneketlen-tóig. A Keletben igazi finn kávé és finn novella is jár majd a fekete leves mellé.

A finnek sajátossága a szanua: a körülbelül 5,5 milliós népességű országban mintegy 3 millió a szaunák száma. Az ELEVEN Ősz idején a Gárdonyi téren felállított mobilszaunában lehet kiizzadni a napi fáradalmakat.

A közterek kék-fehér színbe és hangulatba öltöznek az ELEVEN Ősz idejére. Egy finn kórus a Bartók több pontján is látható és hallható, a La Nube fagyizója előtti téren pedig finn kortárs táncot tanítnak. Szombaton a budapesten élő finnek játszanak floorball-meccset a magyar csapattal a Móricz Zsigmond körtéren.

A gyerekek levelet írhatnak a Mikulásnak, lesz köztéri virágültetés, lesznek design vásárok és nem marad el a különleges installációk bemutatása sem. Ígéretes program a Nokia-telefonok kiállítása a La Nube-ban, illetve kiderül az is, hogy mi az a mölkky és hogyan kell játszani a finnek egyik nemzeti játékát. Az 1 művész 1 porta program keretében 7 helyszínen 7 különböző autentikus finn tárgyat állítanak ki a szervezők, amik közül egyet meg is nyerhetnek az ELEVEN Ősz résztvevői.

H. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Beoltották az idősotthon lakóit Kamaraerdőn

Megkapták a koronavírus elleni oltást az idősotthon lakói. Január 9-én a Fővárosi Önkormányzat Kamaraerdei Úti Idősek Otthonának 198 lakóját és 122 dolgozóját oltották be a koronavírus elleni védőoltással. Az intézménybe ellátogatott Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, valamint László Imre, Újbuda polgármestere is, akik sajtótájékoztatón számoltak be az esemény részleteiről.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.