Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 24. péntek, Gellért, Mercédesz

Játék a magabiztosságért Kelenvölgyben

Újbuda   |   2016, június 30 - 17:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szűk egy hét alatt mélyebb önismeretre, határozottabb fellépésre és önbizalomra tehettek szert azok a 8 és 13 év közötti gyerekek, akik részt vettek a Kelenvölgyi Közösségi Ház „Játékos út a magabiztosság felé” táborában.

Kicsi a bors, de erős - ez volt a mottója a gyerektábornak, amelyet június 27-ie és július 1-je között tartottak a Kelenvölgyi Közösségi Házban 8-12 év közötti gyerekeknek. Az önbizalom fejlesztő tréningeken a gyerekeket játékkal, drámapedagógiai eszközökkel, rajzolással, közös zenéléssel, beszélgetésekkel és gyakorlati tanácsokkal segítették a határozottabb fellépés kialakításában. - Az általános iskolások a szűk egy hét alatt mélyebb önismeretre tehettek szert – mondta Gévai Csilla író, illusztrátor, a tábor vezetője.

A zárónapon egy, a jó és rossz tulajdonságokról szóló színdarabot is előadtak a táborozók. A kisiskolások vidám, ám mégis művészi formába öltöztetve játszották el, hogyan kell leküzdeni a negatív, és miként érdemes megőrizni a pozitív jellemvonásokat, mit kell tenni ha csúfolják őket, ha rosszindulat áldozatává válnak, vagy épp ők maguk lesznek agresszívak és támadóak.

A „Játékos út a magabiztosság felé” táborban számos program közül választhattak a gyerekek. Kézműveskedhettek, kirándulhattak a közeli Kamaraerdőben, beszélgethettek a jó és rossz tulajdonságokról. A konfliktuskezeléssel kapcsolatos feladatok során a diákok közötti, az iskolai időszakból eredő feszültségek is feloldódtak és átalakultak - akár életre szóló – barátsággá.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.