Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 4. csütörtök, Bulcsú

Jovián György képeiből nyílt kiállítás a B32 Galériában

Újbuda   |   2015, november 19 - 12:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A híres, a szép és a nyomorult címmel nyílt kiállítás Jovián György Munkácsy díjas festőművész képeiből a B32 Galérában november 11-én.

Jovián portréképein ismert és ismeretlen emberek láthatók. Olyan személyek, akikre illik a kiállítás címét adó – a híres, a szép, vagy a nyomorult – jelző. Modelljei közt találunk ünnepelt hegedűművészt, költőt, és elsőre hétköznapinak tűnő alakokat is. Némelyekben a szépséget fedezhetjük fel, némelyekben névtelen embertársaink kiszolgáltatottságával és nyomorával szembesít minket.

Az a fajta figurális stílus, amely óriás méretű képeit jellemzi már közel tíz éve határozza meg Jovián György munkásságát. A karakteresen részletgazdag ábrázolás, nem szeretne sem fotorealizmus, sem – a ‘60-as évektől egészen napjainkig divatos – filmszerű újrealizmus lenni. Egyéni ábrázolásmódjának ugyan van köze a fotóhoz, mint dokumentumhoz, és a valósághoz, mint kiindulóponthoz, de a valóság és megszületet kép két teljesen különböző dolog, amit számtalan eszközzel ki is hangsúlyoz az alkotó.

A tárlatot hivatalosan december 4-ig lehet megtekinteni, ám a kiállítás finisszázsát Baráti Kristóf világhírű hegedűművész tartja december 6-án vasárnap, 17 órától. A tárlat egyik alakját is megtestesítő Kossuth- és Liszt díjas művész Chicagoból érkezik a Prima Primissima Díj átadójára, eközben szakítja meg útját, hogy elbúcsúztassa a B32 Galériából a kiállítást.

H. L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átlátható Újbuda  

Átláthatósági megbízottja van Újbudának, Nagy Zoltánt június 3-án nevezte ki László Imre polgármester.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.