Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 20. vasárnap, Friderika

Jövőre indulhat a Bocskai út felújítása

Újbuda   |   2015, április 9 - 11:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az 1-es villamos meghosszabbításáról még keveset, a kerület két forgalmas útjának (Bocskai, Fehérvári) felújításáról viszont annál többet lehet tudni. Hamarosan indul a „verkli”.

Az 1-es villamos Fehérvári út és Kelenföld vasútállomás közötti szakaszának egyesített engedélyezési és kiviteli tervei elkészültek. Jelenleg tart az építkezéshez szükséges engedélyek megszerzése. Amennyiben a kivitelezéshez szükséges forrás a BKK Zrt. rendelkezésére áll, 2016–2017-ben megvalósulhat a fejlesztés – írja lapunk kérdésére a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs osztálya.

A szűkszavú válasz nem véletlen, hiszen az 1-es villamosból hátra van még nagyjából 4 kilométernyi szakasz, amelynek kivitelezése erős forgalmú területet érint, ráadásul a fővárosban komoly földfelszíni közlekedési fejlesztések folynak, amelyeket vélhetően érdemes kifuttatni, hogy a város, illetve az érintett területeken élők „szusszanhassanak” egyet a felújítások után.

Nem volt szűkszavú azonban a főváros a kerületben tervezett útfelújításokkal kapcsolatban: A Bocskai út, Karolina út és Fehérvári út közötti szakaszának engedélyezési tervei elkészültek – írják. Az engedélyezési eljárás tart, várhatóan 2015 tavaszán kapja meg a határozatot a Fővárosi Önkormányzat. A kivitelezési közbeszerzési eljárást 2015-ben írja ki és folytatja le a Budapesti Közlekedési Központ, majd a kivitelezést 2016-ban hajtja végre. A tervek szerint közös busz-kerékpár sávot kap az út ki mindkét irányban. Az autósok továbbra is két-két forgalmi sávon haladhatnak, rendeződik a parkolás és megújulnak a zöld felületek is. A Zsombolyai utcánál új balra kanyarodási lehetőség lesz a Nagyszőlős utca irányából.

A Budafoki út, Bogdánfy utca és Szent Gellért tér közötti szakasz felújításának előkészítését ugyancsak megkezdte a BKK Zrt. Az utca új burkolatot kap, megújulnak a járdák és rendeződik a parkolás is. A gyalogosközlekedés biztonságának növelése érdekében a kijelölt gyalogátkelőhelyeknél középszigetek létesülnek. A tervezés a Fővárosi Önkormányzat által rendelkezésre bocsátott költségkeret függvényében 2015 második félévében kezdődhet meg. A kivitelezésre 2016–2017 során kerülhet sor – írta a kommunikációs osztály.

A Fehérvári út, Csurgói út és Lecke utca közötti szakasza már idén megújul, összhangban a Fehérvári úti villamosperonok átépítésével. A Kondorosi út és Csurgói út, illetve a Lecke utca és a Bocskai út közötti szakaszok tervei most készülnek. Az utóbbi két szakasz kivitelezése 2016-ban valósulhat meg. Mindhárom szakaszon irányhelyes kerékpársávok létesülnek, teljesen megújul az útburkolat, valamint a járda és a zöld felületek.

Újbudán jelentős közösségiközlekedés-fejlesztést hajtott végre a főváros. Kérdés, lesz-e a ciklusban hasonló átalakítás még a kerületben, vagy már csak kisebb ráncfelvarrásokra lehet-e számítani? A Budapest rendelkezésére álló 320 milliárdos uniós forrásból egyelőre nem dőlt el hivatalosan, mire mennyi jut. Ezt erősítette meg a fővárosi kommunikációs osztály válasza is, mint írják, a 2014–2020-as időszakban rendelkezésre álló forrásokról hivatalosan a kormányrendelet megjelenését követően lehet biztosat mondani.

(H. Gy.)

Jövőre indulhat a Bocskai út felújítása

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda visszaszerezte a támogatást  

Dr. László Imre, Újbuda polgármestere megvédte a gyermek-egészségügyi centrumot - 85 ezer gyereket lehet így sokkal magasabb színvonalon ellátni – Újbuda Önkormányzatának sajtóközleménye –

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.