Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 29. hétfő, Taksony

Kelet-felvidéki barangolások

Újbuda   |   2016, június 1 - 15:58Nyomtatóbarát változatSend by email

A Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium ötven hetedikes tanulója tanárok kíséretével barangolta be Kelet- Felvidéket a „Határtalanul” projekt keretében május 19 és 21. között.

Első nap Betlér vadászkastélyába mentek, ahol a gyerekek megismerhették az Andrássy család történetét és fényűző életvitelét. Ezt követően Rozsnyón keresték fel a helyi Fábry Zoltán Alapiskolát, ahol rövid ismerkedés és előadás – amelyből nem hiányzott egy igazi palóc mesemondó sem – után elültették a barátság fáját az iskola udvarán, majd végigjárták a zegzugos épületet. Megtekintették Szepesszombatot és a Szepesség második legnagyobb városát, Iglót is, amely Európa legnagyobb nyújtott orsó formájú főterével különleges élményt nyújtott.

A második nap a Tátra felé vették az irányt. Kezdetben azt gondolták, hogy a havas hegycsúcsok látványa felülmúlhatatlan, de végül Dobsina jégszobrai minden elképzelésüket túlszárnyalták. Késmárki történelmi sétájuk után érkezte Szepes várához, ahol a várhoz kapcsolódó legendákról hallgattak ismertetőt. A túra utolsó napján három híres felvidéki várost, Lőcsét, Eperjest és Kassát fedezték fel.

- Élményekkel telve értünk haza Budapestre. Mindannyian hitet tettünk amellett, hogy ezt a programot iskolánk folytatni fogja, hiszen ez óriási segítség magyarságtudatunk megőrzéséhez és erősítéséhez – áll Molnár Lászlóné beszámolójában.

Újbuda