Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 26. csütörtök, Virág

Kerület Napja: előtérbe kerülnek a lokális érdekek

Újbuda   |   2014, november 12 - 23:56
Nyomtatóbarát változatSend by email

A főváros legnépesebb és legdinamikusabban fejlődő városrésze idén is megünnepelte november 11-t, a Kerület Napját. Az egyhetesre duzzadt eseménysorozat záróakkordján kiosztották a díszpolgári címeket valamint a legrangosabb kerületi elismeréseket is. A Flamenco Hotelben tartott rendezvényen minden Újbudáról és az újbudaiakról szólt.

Ünnepélyes keretek között ért véget Újbudán a Kerület Napjához kapcsolódó rendezvénysorozat. Szekeres Adrienn koncertje után Hoffmann Tamás polgármester elmondta, hogy november 11-én a sokrétű kerületi tevékenységet valamint a közös értékeket ünnepeli Újbuda. Szerinte az önkormányzat vezetése és az újbudaiak egyaránt a „nem elég” filozófiát követik, azaz a tanárnak nem elég leadnia a tanóra anyagát, hanem közösséget is kell építenie, nem elég megtervezni egy épületet, azt élettel is meg kell tölteni. Elmondta, hogy a következő őt évben jelentős feladat hárul az önkormányzatra, meg kell találni a fejlődés új irányát, amelyben segítséget jelent a szorosabb fővárosi együttműködés és a kormányzat támogatása.

Hoffmann Tamás szavai szerint fontos, hogy a jövőben ne a politikáról, hanem a lakossági érdekekről szóljon az önkormányzati munka, Újbuda fejlődési stratégiájának kialakításánál pedig nagyobb szerephez jut a lakosság és a civil szféra. Fontos célnak nevezte a környezetvédelmet, a közlekedés hatékony kezelését, a régi ipartelepek fejlesztését, valamint a szociális biztonság megteremtését. - Folytatódik a munkahelyteremtést támogató Senior Capital program, a Családbarát program és az oktatás támogatása is - mondta Hoffmann, aki szerint a hallgatói startup pályázat sikere pedig azt mutatja, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani az egyetemisták vállalkozási elképzeléseire és a gazdaságélénkítésre is. Úgy véli, a kerületi startup program úttörőnek számít.

Hoffmann Tamás polgármester átadta a legrangosabb kitüntetéseket és címek, és díszpolgárrá avatta Madarassy István ötvös-szobrászművészt, valamint Vásáry Tamás zongoraművész, karmestert. Madarassy megtiszteltetésnek érzi a díjat, amely szerinte nemcsak neki, hanem szüleinek is szól, akik halálukig a kerületben éltek. A szobrász sokáig a Feneketlen tónál lakott családjával, jelenlegi otthona és műterme ugyancsak Újbudán van. - Gyerekként a tó melletti padokon rajzolgattam, Budapestet pedig a legszebb fővárosnak tartom – mondta az új díszpolgár, aki a DunapART művészeti társaság tagjaként már a 90-es években sokat tett a kerület vizuális neveléséért, kulturális fejlődéséért.


Vásáry Tamás zongoraművésznek is sokat jelent a XI. kerület, hiszen mint mondta, egész életében arra törekedett, hogy a természethez közel lakjon. - Nem tudok élni a természet nélkül, általában sétálva tanulok valahol a zöldben, mint példaképem, Kodály Zoltán – mondta. Vásáry szerint Újbuda a legélhetőbb kerület, itt a Gellérthegyen találta meg második feleségével budapesti otthonát is 2000-ben.

Az ünnepi rendezvényen részt vett az újbudai illetőségű Novák Katalin, család és ifjúságügyért felelős államtitkár és átadta a Családbarát Vállalkozás elismerő címeket. Hangsúlyozta, hogy szerinte Újbudán nagyon jó családosnak lenni. - Ha a kormányzati családbarát politikához és intézkedésekhez valamennyi fővárosi kerület hozzáteszi azt a pluszt, amit Újbuda már megtett, akkor komoly eredményeket lehet elérni – mondta. Az államtitkár úgy véli, hogy a helyi kezdeményezések legalább annyira fontosak, mint az országos akciók, melyek pozitív hatása a mindennapi életben is érzékelhető. Méltatta a kerületi Családbarát, Újbuda baba és 60+ programokat, melyek szerinte javítják az életminőséget.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Online fogadóóra Barabás Richárddal  

2020december0716:00

A koronavírus-járvány miatt sajnos nem lehet élő fogadóórákat tartani. Ennek ellenére arra törekszünk, hogy a mostani helyzetben is lehetőségük legyen az újbudaiaknak kérdezni, a problémákat jelezni felénk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.