Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Kerületi művészportrék az Újbuda Galériában

Újbuda   |   2015, március 11 - 12:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ha az ember rajzkészsége és a fotóművészet összekeveredik, abból különleges portrésorozat születhet. Simon Csilla fotóművész Kortárs portrék című sorozatának képei mind XI. kerületi művészekhez kötődnek.

Simon Csilla a díszlet- és jelmeztervezés, illetve a fotózás között vacillált; nem véletlen, hogy a fotózásban is a képzőművészeti kifejezést részesíti előnyben. Tulajdonképpen a „hívóval fest”.

– Sokszor csak azt a részt hívom elő egy fotóból, ami engem érdekel, a többit fehérbe hagyom, így picit grafikaszerű képek születnek – mesélte az alkotó, aki sokáig műszaki és alkalmazott fotóval foglalkozott, reklámfotósként dolgozott.

Később elkezdte a fényképezésnek az a része is érdekelni, amivel önmagát fejezheti ki. Azt mondja, neki a fekete-fehér fotó lényegesen többet mond, mint a színes. – A fekete-fehér inkább a formára, a lényegre viszi a szemet, de van, hogy kell a szín – mutatta a portrét Haász Ágnes képzőművészről, az Elektrográfiai Társaság elnökéről, aki a kiállítást megnyitotta. – Nála lényeges a szín, nagyon jellemző rá ez a kép! – mondta.

Több száz portréja van, 2000-ben volt az első nagy portréfotó-kiállítása. Most a XI. kerülethez kötődő arcokat gyűjtötte össze, azok portréit – főleg közeli barátokét –, akik kritikával, barátsággal egyengették útját, amikor a fotózást önkifejezésre kezdte használni. Érdekli az emberek lelkisége, milyensége, jó darabig mégsem mert portrékat készíteni.

– Régen nem mertem megközelíteni embereket, hiszen nehéz valakinek a személyiségét megtalálni, és fotózás közben elfelejteni, hogy nem én vagyok a fontos, hanem ő. Ameddig az ember gátlásos, nem tudja létrehozni azt a hangulatot, amiben a másikból elő tudja hozni az ő lényegét. A barátokkal sokkal könnyebb volt megnyílni, ott jobban tud az ember közelíteni. Hiszen a portrékban én is benne vagyok: egy nézésben visszaköszön az is, ahogyan a másik lát engem – zárta szavait az alkotó.

A március 5-én nyílt kiállítás március 31-éig tekinthető meg hivatali időben (Újbuda Galéria, Polgármesteri Hivatal, Zsombolyai utca 5.)

K.V.

Kerületi művészportrék az Újbuda Galériában

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda visszaszerezte a támogatást  

Dr. László Imre, Újbuda polgármestere megvédte a gyermek-egészségügyi centrumot - 85 ezer gyereket lehet így sokkal magasabb színvonalon ellátni – Újbuda Önkormányzatának sajtóközleménye –

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.