Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 12. csütörtök, Gabriella

Két új tornacsarnok épül a Villányi úton

Újbuda   |   2018, február 1 - 11:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nemcsak a testnevelésórák és a sportélet eddigi nehézségeit oldja meg a 2,2 milliárd forint kormányzati támogatásból felépülő két tornacsarnok a Budai Ciszterci Szent Imre és a Szent Margit Gimnáziumban, hanem az oktatási, közösségi helyek is megújulnak, és a diákok életminősége is javul.

Közel kétezer gyermek tanul a két jeles oktatási intézményben. Az évszázados múltra visszatekintő iskolákat annak idején nem ekkora létszámra tervezték, és akkoriban nem volt kiemelten fontos követelmény a diákok fizikai erőnlétének megőrzése sem. A tanulók emiatt tornaszobákban, rossz minőségű pályákon tréningeznek, és az is előfordul, hogy egy-egy osztály nem jut tornateremhez. A Szent Imre Gimnázium diákjai gyakran lépcsőfutással edzik testüket. A tervezett beruházás látványtervei még nem véglegesek, de az már látható, hogy az új tornacsarnokok a műemlékvédelem alatt álló épületek mögött, a Gellért-hegy oldalában helyezkednek majd el.
A Szent Imre Gimnázium igazgatója, Barlay Bence elmondta: a ciszterciek iskolája kétszintes tornacsarnokkal bővül. A pálya alkalmas lesz kézilabda-, illetve kosárlabda-mérkőzésekre is,
az oktatásban pedig egyszerre három osztálynak tarthatnak itt testnevelésórákat.
Mindkét intézmény rendezvények lebonyolítására is használhatja majd az új csarnokokat, ahol nézőket befogadó lelátók is épülni fognak. – Különösen a Szent Margit Gimnáziumban küzdöttünk ezzel a gonddal – tudtuk meg Vízhányó Zsolt igazgatótól. Felidézte, hogy a közelmúltban kénytelenek voltak kétszer is előadni a Szent Margit-napi színdarabot, mert a tanulók nem fértek be egyszerre a kis előadóterembe. Az új tornacsarnok tetején műfüves focipályák kapnak majd helyet, és a Szent Margit Gimnázium vezetősége reméli, hogy a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak is helyszínt biztosíthatnak.
Az igazgatók arról is beszámoltak, hogy a tervek szerint még idén vagy jövő év elején megkezdődhet az új tornacsarnokok kivitelezése. Ha a munkálatok megfelelő ütemben haladnak, a gyerekek két év múlva vehetik birtokba az új létesítményeket.

(D. B. S.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Egységes társadalombiztosítási járulékot vezetnek be  

Újraszabályozta szerdán az Országgyűlés a társadalombiztosítási (tb) ellátások összes rendelkezését: egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcsot határoztak meg jövő júliustól, és új rendelkezés az is, hogy aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.