Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 8. hétfő, Zoltán Nemzetközi nőnap

Kétnapos lesz a Kutatók Éjszakája

Újbuda   |   2018, szeptember 25 - 15:34
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén először két napon át tart a Kutatók Éjszakája eseménysorozat, amelyen több mint 2600 program várja az érdeklődőket országszerte több mint kétszáz helyszínen pénteken és szombaton - hangzott el az esemény keddi sajtótájékoztatóján.

Az eddigi jelentkezések alapján 57 magyarországi település 260 helyszínén több mint 2650 különféle program várja az érdeklődőket az ország egyik legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő eseményén - összegezte Kardon Béla, a hazai programsorozatot koordinátora, az RCISD Regionális Tudásközpont tudományos igazgatója. A rendezvény alkalmából kutatóintézetek, egyetemek, középiskolai laborok tárják ki kapuikat, és látják vendégül az érdeklődőket.
Az Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat célja a tudomány népszerűsítése mellett, hogy a fiatalok kedvet kapjanak a tudományos életpályához - hangsúlyozta.
Kardon Béla az újdonságok között említette, hogy az esemény ezúttal két napig tart, sok helyszínen szombaton is fogadják a látogatókat, emellett 2018-ban a kulturális örökség európai évéhez kapcsolódva a korábbinál több múzeum, levéltár és humán tudományokat művelő intézmény csatlakozott az eseménysorozathoz, így például a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, az óbudai Vasarely Múzeum és a Holokauszt Emlékközpont.
A programok között lesz holografikus lézershow, űrbázisépítés, villámkészítés, emellett robotok, drónok várják a látogatókat.
Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: kilencedik alkalommal csatlakoztak a rendezvényhez, amelyen idén több mint 60 programmal várják a látogatókat az Ericsson Magyarország új Duna-parti székházában. A estén kutatók és fizika tanárok mutatják be legérdekesebb projektjeiket, kísérleteiket. A bemutatókon kiemelt figyelmet szentelnek az 5G technológiának, a mesterséges intelligenciának, de lesznek drónok, robotok, szimulátorok, emellett látványos fizikai kísérletekkel és laborlátogatással várják az érdeklődőket - sorolta.
Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Kutatóintézet igazgatója elmondta, hogy három városban, Miskolcon, Szegeden és Budapesten is szerveznek programokat. Lesz játékos pontvadászat, Budapesten kerekasztal-beszélgetést szerveznek hírességek részvételével, a Frankenstein elnevezésű, kémiai szabaduló szobában pedig akár művér készítésével is kísérletezhetnek a látogatók, emellett idén is lesz lézershow és tűzijáték.
Balázsi Katalin, a Nők a Tudományban Egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy a Bartók Béla úti Zipernowsky házban ezúttal is a tudományos területen dolgozó kutató- és mérnöknők lesznek a főszereplők, illetve még tudományos pályájuk elején álló diáklányok, akik érdekes bemutatókkal és kísérletekkel készülnek. A programok között az érdeklődők találkozhatnak egy részecskefizikussal, lesz "villámkészítés" és "agytervezés" is.
Az eseményeken való részvétel ingyenes, ám a nagy érdeklődés miatt bizonyos programokon csak a rendezvény honlapján (www.kutatokejszakaja.hu) történő előzetes regisztrációval lehet részt venni.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.