Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 11. kedd, Árpád

Kiállítás nyílt egy Karolina úti légópincében

Újbuda   |   2018, június 11 - 10:58
Nyomtatóbarát változatSend by email

Budapest ostroma 1944-1945 és légoltalom a II. világháborúban címmel rendezett kiállítást az Erődítés Történeti Egyesület egy Karolina úti egykori légoltalmi pincében. A tárlatot az egyesület elnöke Csecserits Artúr, Hoffmann Tamás polgármester és Mihályi Balázs kutató nyitotta meg.

Az elmúlt években órisi leletanyagot gyűjtött össze Budapest ostromának képi és tárgyi emlékeiből egy civilekből, térképészekből és amatőr történészekből álló lelkes társaság. Kutatásaik eredményét, hogy milyen volt az élet ostrom idején a fővárosban, most egy tárlaton is megmutatják. A kiállított tárgyak között olyan korabeli relikviák, fényképek, dokumentumok, katonai térképek, roncsok, hatástalanított fegyverek és lőszerek láthatók, amelyek a legnehezebb történelmi korszakra jellemzőek.

A látogatók egy korábban légoltalmi célokat szolgáló pincében ismerhetik meg a múltat, a légvédelem, valamint a bombázások utáni kártalanítás eszközeit. Az ingyenes tárlatot vezetett túrák keretében lehet megtekinteni 2019 márciusáig. A belépés előjegyzéshez kötött, amelyhez regisztrálni lehet a bunkermuzeum.hu illetve a budapest-ostroma.hu oldalakon. A tárlatvezetés hossza 1-1,5 óra.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Szombatig lehet beadni a diákhitel-kérelmet  

Az első szemeszterben december 15., szombatig adhatják le diákhitel kérelmeiket a hallgatók, s az újévben január 15-én kaphatják kézhez a megigényelt kölcsön összeget - hívta fel a figyelmet hétfőn a Diákhitel Központ Zrt.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.