Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

Kiemelt szerepe van az anyatejes táplálásnak

Újbuda   |   2016, október 3 - 10:53
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megduplázódott a féléves korig szoptatott csecsemők száma a kerületben, továbbá az egyéves korig anyatejjel táplált babák száma is másfélszeresére nőtt az elmúlt években - derült ki egy védőnői felmérésből.

Szűrésekkel egybekötött tanácsadó napot tartottak a Szent Kristóf Szakrendelőben az Anyatejes Világnap alkalmából október 1-én. A megnyitón Király Nóra egészségügyért felelős alpolgármester - saját tapasztalataira alapozva – elmondta, pontosan tudja milyen jelentőséggel bír a szoptatás az anya-gyermek között kialakuló kötődés, valamint az egészség szempontjából. Beszélt a szülés utáni kihívásokkal teli hetekről, de bíztatta is az édesanyákat. Szerinte segítséget jelent a kerületi védőnők színvonalas munkája, akiknek segítségére bárki számíthat. Elmondta, a gyermekágyas időszakban ötödik gyermeke születése után is volt kérdése védőnőjéhez, aki mindig tudott újat és hasznosat mondani számára.

A gyermekek immunrendszere 15-16 éves korukra fejlődik ki véglegesen, ezért különösen fontos szervezetüknek a kezdeti időszakban biztosított anyatejes táplálás. Az erre vonatkozó orvosi ajánlás legalább egy évben határozza ezt meg. A népszerűsítő programok és a szakemberek - különösen a védőnők - tevékenységének köszönhetően az elmúlt években nőtt a szoptató édesanyák létszáma Újbudán. Hamarné Debreczeni Rita kerületi vezető védőnő elmondta, az elmúlt években megduplázódott a fél évig szoptatott csecsemők száma, az egyéves korig anyatejjel táplált babák száma pedig másfélszeresére emelkedett.

- A gyermekek egészséges növekedése összetett folyamat, amelybe beletartozik az egészséges életmód, a táplálkozás, a mozgás, valamint a védőoltások és a szűrővizsgálatok is – fogalmazott Kóti Tamás a Szent Kristóf Szakrendelő főigazgatója. Szerinte mindez összehangolt munkát igényel a védőnők, a gyermek háziorvosok, a gyermek fogorvosok, iskolaorvosok, és a különböző gyermek szakorvosok részéről.

Az Anyatejes Világnaphoz kapcsolódó rendezvényen fontos szerep jutott a szűrővizsgálatoknak és kihangsúlyozták a mozgásfejlődést is, az édesanyák hasznos főzési- és táplálkozási tanácsokat  kaptak a védőnőktől, valamint elsajátíthatták az újszülött babák újraélesztésének technikáját is.

H. L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kérdőívet indítanak az új Albertfalva megállóról  

Albertfalva már most is létező vasúti megállóhely, de az itt egymás mellett haladó székesfehérvári (30a) és pusztaszabolcsi (40a) vonalak közül csak az előbbiek vágányai mellett vannak peronok, viszont az utóbbiaknál lenne igazán szükség rájuk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.