Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 17. szerda, Endre, Elek

Kilencvenöt éve írták alá a trianoni békeszerződést

Újbuda   |   2015, június 4 - 16:31
Nyomtatóbarát változatSend by email

Június 4-re, a trianoni békekötés napjára már nem lehajtott fejjel, gyásszal és keserűséggel telve emlékezünk, hanem büszkén, zenével, tánccal, közös családi programokkal ünnepeljük a Nemzeti Összetartozás Napját. Hoffmann Tamás polgármester szerint az akkor okozott sebeket az idő nem tudja begyógyítani, de a közösség erejével enyhíthető a fájdalom.

Nagy utat tettünk meg az elmúlt években annak érdekében, hogy emelt fővel és méltósággal viseljük a történelmi sebeket. Emléknappá nyilvánítottuk június 4-ét, alaptörvénybe foglaltuk, hogy Magyarország felelősséget visel a határain túl élő magyarok sorsáért és kettős állampolgárságot adtunk az anyaországon kívül élő honfitársaknak. Ettől fogva nem csak a múltunk közös, hanem jelenünk és a jövőnk is.

Ennek a közösségnek az összetartása ad erőt mindannyiunknak és legfőképpen azoknak a magyar honfitársaknak, akiknek nem kis része ma is küzd a nemzeti identitásáért: anyanyelve, nemzeti szimbólumai használatáért, az egyenrangú bánásmódért. Az anyaországban és a nagyvilágban mi együtt és csak együtt vagyunk magyar nemzet. A történelmi Magyarország velünk él: a lelkünkben, a kultúránkban, a nyelvünkben, az általunk épített templomokban, az emberi kapcsolatainkban. A határok felett is újraegyesült a magyar nemzet.

Mi, újbudaiak is sokat tettünk ezért. Testvérvárosainkkal, Ada, Bene, Kézdiszentlélek, Marosvásárhely és Nádszeg magyarjaival szoros kapcsolatot ápolunk. Tavaly együtt is ünnepeltük a Nemzeti Összetartozás Napját, jobban megismerve hagyományainkat, ételeinket, látnivalóinkat, de legfőképpen: egymást. Ezekből a kapcsolatokból épül fel az erős és összetartó Magyarország.

Hoffmann Tamás polgármester

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.