Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 22. szombat, Gerzson

Kisorsolták az országos pártlisták sorszámát

Újbuda   |   2018, március 7 - 09:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kisorsolta a szavazólapokon szereplő országos pártlisták és nemzetiségi listák sorszámát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedd este. Az április 8-ai országgyűlési választás második szavazólapján várhatóan 40 párt, illetve pártszövetség neve szerepel majd.

Az április 8-ai országgyűlési választás második szavazólapján várhatóan 40 párt, illetve pártszövetség neve szerepel. Elképzelhető, hogy a pártlisták száma kevesebb lesz, ez abban az esetben fordulhat elő, ha az ajánlásellenőrzések során kiderül, hogy valamelyik szervezetnek nincs meg a listaállításhoz szükséges 27 egyéni jelöltje a fővárosban és kilenc megyében.

Az országos lista egységes lesz, míg az egyéni választókerületi szavazólapokon szereplő jelöltek sorrendjéről minden választókerületben külön sorsolást tartottak hétfő este. A sajtónyilvános sorsoláson Patyi András elnök előbb egy üvegburából az országos listák nevét húzta ki, majd egy másikból a hozzájuk tartozó sorszámot.
A párt- és a nemzetiségi listák sorszámát - adminisztratív okok miatt - egy sorsolással húzták ki, de a pártlistákon természetesen nem szerepelnek majd az országos nemzetiségi önkormányzatok.
A kisorsolt (a nemzetiségi és a pártlistákat még együtt szerepeltető, valamint nem jogerős) sorrend a következő: 1 - Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, 2 - Lendülettel Magyarországért, 3 - Haladó Magyarországért Párt, 4 - Országos Örmény Önkormányzat, 5 - Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, 6 - Hajrá Magyarország! Párt, 7 - Együtt a Magyar Kisebbségekért És Hátrányos Helyzetűekért Párt, 8 - Országos Roma Önkormányzat, 9 - Momentum Mozgalom, 10 - Országos Ruszin Önkormányzat, 11 - Demokratikus Koalíció, 12 - A Mi Pártunk - IMA, 13 - Szegény Emberek Magyarországért Párt, 14 - Közös Nevező 2018, 15 - Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt, 16 - Összefogás Párt, 17 - Bolgár Országos Önkormányzat, 18 - Magyar Kétfarkú Kutya Párt, 19 - Demokrata Párt, 20 - Magyar Szocialista Párt - Párbeszéd Magyarországért Párt, 21 - Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata, 22 - Iránytű Párt, 23 - Magyar Igazság és Élet Pártja, 24 - Értünk-Értetek - A Hiteles Párt, 25 - Közösen Egymásért Demokratikus Néppárt, 26 - Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt, 27 - Magyarországi Cigánypárt, 28 - Fidesz-Magyar Polgári Szövetség - Kereszténydemokrata Néppárt, 29 - NET Párt, 30 - Jobbik Magyarországért Mozgalom, 31 - Magyarországon Élő Dolgozó És Tanuló Emberek Pártja, 32 - Szegényekért Párt, 33 - Ukrán Országos Önkormányzat, 34 - Országos Horvát Önkormányzat, 35 - Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, 36 - Országos Szlovák Önkormányzat, 37 - Magyar Munkáspárt, 38 - Együtt - A Korszakváltók Pártja, 39 - Országos Szlovén Önkormányzat, 40 - Országos Lengyel Önkormányzat, 41 - Családok Pártja, 42 - Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt, 43 - Elégedett Magyarországért Mozgalom, 44 - Minden Szegényért Párt, 45 - Lehet Más a Politika, 46 - Összefogás a Civilekért Párt, 47 - Szerb Országos Önkormányzat, 48 - Tenni Akarók Magyarországi Pártja, 49 - Tenni Akarás Mozgalom, 50 - A Haza Pártja, 51 - Alternatív Magyar Néppárt, 52 - Rend és Elszámoltatás Párt, 53 - Kell az Összefogás Párt.
Az országos listán a mandátumok kiosztásának alapja a pártlistákra, illetve a nemzetiségi listákra leadott szavazat, valamint az egyéni választókerületekből származó töredékszavazatok. Töredékszavazatnak nem csak az a szavazat számít, amelyet mandátumot nem szerző jelöltre adtak le, mint régen, hanem töredékszavazatnak számítanak azok a szavazatok is, amelyet a mandátumot szerző jelöltre adtak le "feleslegesen", vagyis ami már nem szükséges a mandátum megszerzéséhez.
A választáson nem kaphat majd mandátumot az a pártlista, amely nem kapta meg az összes (pártlistára és nemzetiségi listára együtt) leadott országos szavazat 5 százalékát. Ez a küszöb két párt közös listája esetén 10 százalék.
A mandátumok kiosztásakor először az országos listáról a kedvezményes mandátumokat osztják ki, ha egyik nemzetiség sem kaphat a szavazatszám alapján kedvezményes mandátumot, akkor mind a 93-at a pártok között osztják szét, a korábbi választásokon már megismert legnagyobb átlag elve alapján.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időtálló alkotások négy dimenzióban  

Második alkalommal láthatók önálló tárlaton Klimo Péter látvány-, díszlet- és jelmeztervező képzőművészeti alkotásai. A közönség először tekintheti meg a művész klímaváltozásra reagáló Égő föld című alkotását a Tér Galériában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.