Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. kedd, Ambrus

Kizöldül az Etele út

Újbuda   |   2018, április 5 - 11:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

Zöld felületekkel, parkokkal és közösségi terekkel gazdagodik a kerület az Etele út környékén. A közlekedési fejlesztések mellett több mint húszezer négyzetméteren újulnak meg a füves területek, mintegy félezer fát és több mint tízezer cserjét is ültetnek.

Az M4 metróvonal megépítésével, a budai fonódó hálózat kialakításával és az 1-es villamos dél-budai átvezetésével olyan útvonalak érték el a kerületet, amelyek nemcsak az itt élők, de az agglomerációból érkező több százezer ember számára is gyorsabbá és kényelmesebbé teszik a közlekedést. A fejlesztések már évek óta tervezett folytatásaként megkezdődött az 1-es villamos meghosszabbítása az Etele térig.
A mintegy 1,7 kilométeres, teljes hosszában füvesített új pálya az Etele út középen vezet majd, rákanyarodva a Somogyi útra egészen az Etele térig. A csomópontot a kelenföldi és a dél-pesti városrésszel kapcsolja majd össze a villamos, ami megkönnyíti a belváros felé tartó járatok elérését, csökkentve az átszállások számát és a menetidőt. Jelenleg földmunkákat és közműkiváltási munkálatokat végeznek a beruházás egész területén. A városrészben kiemelt szerepet kap a zöld felületek megújítása is. A városi növények tisztítják a levegőt, megkötik a port, csökkentik a zajterhelést és jó hatással vannak a komfortérzetre. A villamospálya zöldítésén felül több száz fát és több ezer cserjét ültetnek el. Az Etele park várhatóan augusztus végéig teljesen megújul, díszkutakat és új járófelületeket építenek. A park területén már megkezdődtek a burkolat- és támfalbontási, valamint zöld területi munkálatok.
A kétirányú kerékpáros-forgalmat biztosító bicikliút is létesül. Megújul a Tétényi út és Fejér Lipót utca közti park és játszótér, az Etele út északi oldalán a Somogyi út–Bártfai út közötti szakaszon a park, valamint a Tétényi úti elválasztó sáv is.
(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.