Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 9. kedd, Franciska, Fanni

Könnyítés a munkaerő-mobilitás elősegítéséért

Újbuda   |   2017, január 13 - 14:25
Nyomtatóbarát változatSend by email

Módosul a lakhatási támogatás feltételrendszere a munkaerő-mobilitás további ösztönzése érdekében. A gyakorlati tapasztalatok indokolttá tették a munkavállaló állandó lakóhelye és a munkavégzés helye közötti távolság minimális mértékének leszállítását. Ennek értelmében 100 km-ről 60 km-re csökken a távolság, a korábbi legalább 5 óra oda-vissza utazási időre vonatkozó feltétel pedig hatályát veszti, így a jövőben még többen élhetnek a támogatással - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A 2012. október 1-jén bevezetett lakhatási támogatás az álláskeresők munkaerő-piaci helyzetének javítását szolgálja. A munkavállalók így olyan munkalehetőséget is el tudnak fogadni, ahol a munkavégzés helye az állandó lakóhelyüktől távol található. A támogatás 100 ezer forintig érvényesíthető lakásbérlésnél, amibe az albérleti díj és a közüzemi díjak is beletartozik. Magyarországon a lakosság mobilitása mind országon belüli, mind nemzetközi viszonylatban alacsonynak mondható. Ennek javítása érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium január 9 Ft/km-ről legfeljebb 15 Ft/km-re növelte a saját gépkocsival történő munkába járás költségtérítését, a munkásszállás fogalmát pontosította, adómentes mobilitási célú lakhatási támogatást vezetett be és adóalap-csökkentő tételként elszámolhatóvá tette a mobilitási célú lakhatási támogatást, illetve a munkásszállás költségeit. Eddig közel 6500 fő foglalkoztatását segítette elő a lakhatási támogatással, a legtöbb kérelmet Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megyékben nyújtották be. A munkavégzés helye a fővárosra, valamint Pest és Győr-Moson-Sopron megyékre koncentrálódik. A támogatásra eddig 3,6 milliárd forinto fordítottunk, a szükséges források jelenleg is rendelkezésre állnak.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

NYILATKOZAT  

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata elkötelezett a nemek közötti béregyenlőtlenség felszámolásában, ezért 2020 tavaszán csatlakozott az Amnesty International #EgyLépésselKözelebb kezdeményezéséhez.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.