Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 20. szerda, Fábián, Sebestyén

Könyvhét Újbudán

Újbuda   |   2019, június 14 - 13:02Nyomtatóbarát változatSend by email

Supka Géza Bocskai úti emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött Újbudán a könyvek ünnepe: az író, újságíró, régész kezdeményezésére indult útjára az Ünnepi Könyvhét 90 évvel ezelőtt. A XI. kerületben másfél évtizede rendezik meg a központi eseménnyel egyidőben a mustrát, amely idén június 13-tól 16-ig várta az olvasókat az Allee melletti sétányon.

A kerületi könyvheti rendezvényt Csernus László önkormányzati képviselő nyitotta meg. Arról beszélt, hogy a könyvek nyitnak utat a beszédhez, a tudáshoz és a kultúrához, az irodalom az az összekötő kapocs, amely megtanít az ősök tiszteletére. Kiemelte, hogy az irodalmi esemény a kerületi fiatal tehetségeknek is bemutatkozási lehetőséget kínál.

A hagyományoknak megfelelően a Könyvhét Újbudán idén sem csak az olvasásról szólt. A kicsiknek szóló meséktől a nagyoknak is izgalmas műsorokig számos színes programra invitálták a közönséget, egyebek közt a Budapesti Vonósok, a Budapest Jazz Orchestra, a Mesekocsi Színház és a Petőfi Musical Stúdió fellépésével.

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök a Duna-korzón. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke felidézte: a Könyvhét elődje, a Könyvnapok gondolatát 1927-ben Miskolcon vetette fel Supka Géza. Az elsőt két évvel később, 1929-ben rendezték meg, azóta csak egyetlen évben, 1957-ben nem volt könyvünnep Budapesten.
A rendezvényen 168 kiadó és könyvesműhely kínálatával, több mint 300 új kötettel várja a közönséget.